KDZ.EREĞLİ RAM KAREGRAM DERGİ YENİ | Page 11

Otizm spektrum bozukluğu çağımızın en büyük problemlerinden biri olarak karşımıza çıkmaktadır. Otizm spektrum bozukluğunun görülme sıklığı her 59 canlı doğumdan 1 çocuğun etkilenmiş olarak dünyaya geldiği düşünülmektedir. Erkeklerin kızlara göre otizmden etkilenme oranı 4,5 kat daha fazladır. Bu bağlamda, otizm erkeklerde 1/42 oranında görülürken, kızlarda 1/189 oranında görülmektedir.

Otizm spektrum bozukluğu, doğuştan gelen ya da yaşamın ilk yıllarında ortaya çıkan karmaşık bir nöro-gelişimsel bir bozukluktur. Otizmin, beynin yapısını ya da işleyişini etkileyen bazı sinir sistemi sorunlarından kaynaklandığı sanılmaktadır. Bu bozukluk, psikolojik durum spektrumu olarak değerlendirilebilir. Nöro gelişimsel bozukluk olarak da tanımı yapılabilen bu bozukluk doğuştan gelmektedir. Sosyal ilişkilerde ve iletişim kurmada sıkıntılar yaşanır. İlgi duyulan şeyler sınırlıdır ve bunun yanında kendini yineleyen davranışlarda ve hareketlerde bulunduğu görülür.

Otizmin sebebi net olarak bulunamamıştır. Ancak genel yargı şudur ki otizm beyin yapısını veya işlevini etkileyen bir takım sinir sorunlarından kaynaklanmaktadır. Otizm aslında otizm spektrum bozukluğunun tamamını kapsamaz. Ancak toplum içerisinde aynı ifadeleri taşıdıkları düşünülerek kullanılır. Otizm, otizm spektrum bozukluğu alt sınıflarından biridir sadece. Aslında otizm spektrum bozukluğu 3 ana çeşide ayrılır. En sık rastlananı ise halk diline otizm spektrum bozukluğunun asıl adıymış gibi geçen otizmdir. Bu nedenle aslında otizm otizm spektrum bozukluğu içerisinde merkezde bulunur. Diğer iki bozukluk ise asperger sendromu ve yaygın gelişimsel bozukluktur.

OTİZM SPEKTRUM BOZUKLUĞU OLAN ÇOCUKLARIN GENEL ÖZELLİKLERİ NELERDİR?

•Sosyal etkileşim sorunları içerisinde en çok dikkat edilen sıkıntı çocuğun göz kontağından kaçmasıdır. Çocuk ya hiç göz kontağı kuramaz karşısındaki kişi ile ya da çok az kurar ve gözlerini kaçırır.

•Konuşurken çok az mimik kullanarak kendini ifade etmeye çalışması veya kendini ifade edememesi otizm belirtileri içerisinde yer almaktadır.

•Sesinin yüksekliğini ayarlayamaması ve kalabalık bir ortamda insanlar ile arasında bulunması gereken mesafeyi ayarlayamaması durumları ile karşılaşılabilir.

•Otizmli çocuklar kendi yaşıtları ile iletişim kurmakta zorlanırlar.

•Çok fazla arkadaşları bulunmamaktadır.

•İlgilendikleri ve paylaşmayı zevk aldıkları konularda oldukça sınırlıdır.

11