Kaybolan Defterler / zine 8.Sayı: Masal | Page 16

Ben Bir Gürgen Dalıyım Bize Ne Anlatıyor ?

_

HATİCE TOSUN
Tıknefes olana dek peşinden koştuğumuz yolun sonunda bir düş ile değil de düşüş ile karşılaşırsak ne ederiz ?
“ Eğer Beşparmak Dağları ’ nın ardındaki düzlükte kuru bir dalım kalmışsa , artık ben bir gürgen dalıyım !” diyor körpe gürgen serüvenin sonunda . Bir masal mı öykü mü roman mı ; yetişkinler için mi yazıldı yoksa çocuklar için mi diye oradan oraya sürüklenir iken okur , tüm soruların yanıtını tek bir cümle ile veriyor Hasan Ali Toptaş : “ İnsanın karışmadığı her şey bir masaldı .”
Ben Bir Gürgen Dalıyım , çoğunlukla çocuk kitabı kategorisine dahil edilse de aslında yazarın şiirsel dilinin fazlaca ön plana çıktığı gerçek üstü ögeler ile zenginleştirdiği bir yetişkin , farkındalık kitabıdır . Serüvenin Ege bölgesinin bir ormanında geçmesi kitabın yeşil , çevreci kitaplar arasına dahil edilmesini de sağlamıştır . 0n üç bölümden oluşan eser her bölümünde okurunu farklı bir mesaj ile karşı karşıya bırakır . Okur , serüvene Ege toprağında yetişen bir gürgenin anlatıcılığı ile dahil olur . Mekânın Ege bölgesinde bir orman olarak seçilmesinin nedeni burada çoğunluğu oluşturan ağaç türünün yaz , kış yeşil kalabilme özelliğine sahip olmasıdır . Yazar anlatısı boyunca bu yeşil kalabilme özelliğini ağaçların iç dünyalarına ve mevsimlere , insanlara , zorluklara karşı duruşlarına dayanarak işler .
OĞUZ DEMİR
Korku Dağları Bekler başlığını taşıyan birinci bölüm serüvenin ana karakteri olan gürgen ağacı ile ormanın diğer mensupları olan kestane , ladin , çam ve ardıç ağaçlarının tanıtımı ile rutin yaşamlarını içerir . Yazarın ana karakter olarak gürgeni seçmesinde gürgen ağacının sağlam ahşap kullanılması gereken ürünlerde kullanılan , kerestesi kaliteli bir ağaç olmasının etkisi büyüktür . Zaten serüvenin finali de ağacın bu sağlam yapısı ve dayanıklılığı temele alınarak oluşturulmuştur . Gürgenin en yakın arkadaşı olan köknar da gürgen gibi dayanaklı keresti ile ve kozalakları sayesinde daha albenili olan görüntüsü ile bilinir . Ormanın bilgesi kabul edilen ak sakallı meşe ise serüvenin diğer karakteridir . Meşe de yeşilliğini koruma özelliği ile bilinir . Ancak anlatıda bilge rolünde olmasında diğer ağaçlara nazaran daha uzun bir gövdeye sahip olması , köklerinin derin ve sağlam olması ve vaktiyle bazı uygarlıklar tarafından kutsal sayılması gibi özellikleri etkilidir .
İlk paragraflar orman halkı ve ormandaki yaşam üzerine bilgiler verirken cümle cümle insanın kendi ile karşılaşmasını da sağlar . Ağaçlar ormanda büyülü yaşamlarını devam ettirirken bir yandan da gizli bir korku ile cellat yüzlü birtakım adamların ne zaman gölgelerinde solunacaklarını beklerler .
“ Bir gün sıra bize de gelecek .” diyordu ak sakallı meşe . Hatta , bunu hemen her gün tekrarlıyordu .
10