Ympäristötaide toimii hyvin ympäristökasvatuksen opetusmetodina. Tällöin oppimiseen liittyy olennaisesti luomisen ilo. Taidekasvatus auttaa oppilaita tuottamaan mielikuvia taiteen avulla ja täten pohtimaan heidän mieltään askarruttavia asioita. Taideopetus yhdistettynä ympäristökasvatukseen voi siis auttaa pohtimaan ympäristöaiheisia asioita, mikä puolestaan tukee nuoren luontosuhteen kehittymistä. Ympäristötaiteen opetus toimii ympäristöherkkyyden opetuksena ja antaa oppilaalle välineitä ympäristön tutkimiseen sekä analysoimiseen.
Timo Jokelan mukaan Taide toimii ympäristökokemusten luojana ja auttaa oppilasta tutkimaan omaa luontosuhdettaan. Ympäristötaiteen avulla pyritään myöskin muuttamaan ihmisen käsitystä ympäristöstä. Taidetehtävät voivat rikkoa ympäristön kokemisen kaavaa, johon ihminen on tottunut, sekä tutustuttaa luonnon erilaisiin prosesseihin.
Ympäristötaide on monitieteellistä sekä monitaiteellista, jolloin erityisesti prosessin merkitys on suuri. Täten ympäristökasvatuksessa taiteen keinoin on olennaista itse oppimisprosessi. Tärkeintä ei ole itse teos, jonka oppilaat toteuttavat, vaan luontoympäristössä saatu kokemus. Tämä voi lieventää oppilaiden koulumaailmassa kokemaa suorituspainetta.
Artikkelin lähteenä Ympäristökasvatuksen käsikirja (2004, PS-kustannus, Juva) ja Ympäristö, yhteisö & taide <(http://ace.ulapland.fi/yty/?osio=5.2).>