KAARNA | Page 28

Tiedelehti oli jokaiselle ryhmämme jäsenelle uusi työskentelymuoto, joten projekti tuntui alkuun haasteelta. Hetken pohdinnan ja yhteisten palavereiden jälkeen työskentely lähti kuitenkin hyvin käyntiin, ja olemme kukin tyytyväisiä lopputulokseen. Opimme lehden tekemisen aikana paljon uutta niin itsestämme, lehden taitosta kuin ryhmätyöskentelystäkin.

Syvensimme myös tietämystämme kurssin keskeisistä ilmiöistä, kuten uudesta opetussuunnitelmasta ja leikillisestä oppimisesta. Näiden lisäksi opimme käytännössä yhteisöllisyyden hyödyntämistä opiskelussa. Vaikka jokaisella artikkelilla onkin yhdestä kolmeen pääasiallista kirjoittajaa, työstimme artikkeleita tiiviissä yhteistyössä. Rakensimme artikkelien rungot yhteisvoimin, annoimme kehitysideoita ja työstimme lehden ulkoasua ryhmässä. Tällainen ryhmässä toimiminen vaati aktiivista kommunikointia toimituskuntamme Whatsapp-ryhmän välityksellä, sekä useita yhteisiä työstämishetkiä ja tapaamisia. Jokaisella tapaamisella asetimme tavoitteet seuraavalle kerralle ja onnistuimme pitämään ryhmänä niistä kiinni loistavasti.

Opimme lehteä työstäessä erityisesti tiedon jakamisen keinoja ja erilaisten työskentelyalustojen käyttämistä. Hyödynsimme esimerkiksi OneDrive- ja Google Drive -palveluita, joissa työstimme artikkeleiden raakaversioita yhteisvoimin. Lisäksi jokainen toimituskunnan jäsen opetteli Joomag-taittosivuston käytön perusteet, mistä on varmasti hyötyä tulevaisuuden lehtiprojekteissa.

Lehden tekemisestä oli myös konkreettista hyötyä tulevaisuuden työkentälle: saimme hyviä ideoita koulumaailmaan vietäviksi, minkä lisäksi kehitimme opetuksen suunnittelun taitojamme tehtäviä keksiessä. Lisäksi laajensimme tietouttamme luontosuhteesta sekä siihen liittyvistä ilmiöistä, kuten ympäristökasvatuksesta ja -taiteesta. Syvennyimme lehden ohella myös peruskoulun vuoden 2014 opetussuunnitelman eri osa-alueisiin, mistä on paljon hyötyä myöhemmissä opinnoissa ja työelämässä.

Kaiken kaikkiaan lehtiprojekti oli jokaiselle ryhmän jäsenelle antoisa ja tarjosi monenlaisia työkaluja opettajan ammatissa toimiseen. Lehteä suunnitellessa luettu kirjallisuus avasi ilmiöitä uudella tavalla ja kartutti tietouttamme lehden keskeisistä aiheista. Myös monet kurssin ja opetussuunnitelman keskeiset sisällöt kertautuivat tiedelehteä tehdessä, mitä kautta ne jäivät hyvin jokaisen toimituskuntalaisen mieleen.

RYHMÄN OPPIMISEN ARVIOINTIA

"Opimme lehden tekemisen aikana paljon uutta niin itsestämme, lehden taitosta kuin ryhmätyöskentelystäkin."