Vuonna 2013 julkaistu Kahoot! on sovellus, jonka avulla opettaja voi luoda helposti tietokilpailumaisen harjoituksen tuomaan vaihtelua oppitunteihin. Kahoot! on helppo tapa tehdä oppimisesta hauskempaa ja lisätä pelillisyyttä opetukseen.
Opetuksessa Kahoot! on hyvä keino esimerkiksi aiemmin opitun kertaamiseen tai kotitehtävien osaamisen tarkistamiseen oppitunnin alussa. Oppitunnin aloittaminen aiemmin opitun kertauksella aktivoi oppilaan pitkäkestoisen muistin ja mahdollistaa siten uuden opittavan asian omaksumisen. Oppilaan on helpompi käsitellä uutta tietoa, jos hän yhdistää sen johonkin aiemmin oppimaansa. (Uusikylä & Atjonen 2005.)
Perinteinen Kahoot! -visa on yksinkertainen: se koostuu valitusta määrästä kysymyksiä ja enintään neljästä niihin liittyvästä vastausvaihtoehdosta. Opettaja käynnistää tekemänsä visan tietokoneeltaan, jonka jälkeen ensimmäinen kysymys ja sen vastausvaihtoehdot heijastetaan taululle oppilaiden nähtäväksi. Oppilaat vastaavat omilla mobiililaitteillaan painamalla valitsemaansa vastausvaihtoehtoa vastaavaa symbolia. Heidän tehtävänä on valita oikea tai yksi monista oikeista vastausvaihtoehdoista mahdollisimman nopeasti ja ansaita siten pisteitä itselleen. Jokaisen kysymyksen jälkeen oppilaille päivittyy senhetkinen kärkiviisikko, mikä nostaa entisestään motivaatiota saada oikeita vastauksia ja sitä kautta nousta listalla kohti kärkeä.
Sovellusta voi hyödyntää missä tahansa oppiaineessa kaikenikäisten kanssa. Ennen oppituntia opettajan tulee vain tehdä käyttäjä osoitteessa https://getkahoot.com/ ja luoda haluamansa Kahoot! -visa. Omaan tietokilpailuun voi lisätä esimerkiksi kuvia tai videoita selkeyttämään kysymyksiä. (Kahoot! 2017.)
Lähteet
Kahoot!. 2017: How it works. <https://getkahoot.com/how-it-works> [luettu 27.4.2017]
Uusikylä, Kari & Atjonen, Päivi. 2005: Didaktiikan perusteet. Helsingin ja Joensuun yliopistot.
Tee sinäkin oma Kahoot!