KAARNA | Page 13

Geokätköilyn hyödyntäminen opetuksessa

Geocaching-sovelluksen ilmaisversion mahdollisuudet opetuksessa ovat melko huonot, sillä saatavilla olevat peruskätköt ovat etäällä toisistaan. Sen sijaan geokätköilyä laajemmin käsittelevä geocaching-nettisivusto tarjoaa enemmän affordansseja opetustilanteisiin.

Geokätköilyaiheinen opetuskokonaisuus voisi koostua esimerkiksi perehdyttämisosiosta, suunnittelusta ja itse toiminnasta. Ennen kätköilemään lähtöä on hyvä ottaa selville geokätköilyn periaatteet ja säännöt, sillä geokätköilyn etiketti on tärkeä tietää varsinkin luonnossa liikkuessa. Tähän hyvä ja oppilaita aktivoiva keino on jakaa oppilaat ryhmiin, ja laittaa heidät selvittämään ryhmissä, miten geokätköily toimii. Ryhmissä voisi etsiä tietoa ja pohtia esimerkiksi millaisia kätkötyyppejä on olemassa, mitä kätkölle saavuttaessa kuuluu tehdä ja miten voi rekisteröidä itse tehdyn kätkön.

Tiedon etsinnässä apuna toimivat hyvin älypuhelimet ja tietokoneet, sillä kaikki geokätköilyyn liittyvä tarpeellinen tieto löytyy internetistä. Tällaisessa opetustilanteessa hyödynnetään luontevasti tekniikkaa oppimisen tukena. Tekniikka-avusteisessa opiskelussa oppilaat ovat itse vastuussa oppimisesta ja oppija toimii itse luovina ongelmanratkaisijoina ja informaation käyttäjinä (Uusikylä & Atjonen 2005, 184).

Tutustuttuaan geokätköilyn perusteisiin oppilaat suunnittelisivat noin 3-5 hengen ryhmissä oman kätkön. Geokätköä suunnitellessa tulee ottaa huomioon sen koko, sisältö, sijainti, kuvausteksti ja vaikeusaste (Geocaching 2017b). Tässä tulisi hyvin vuoden 2014 opetussuunnitelmassa mainittua oppiaineiden integrointia, sillä geokätköily liittyy läheisesti maantiedon ja historian sisältöihin sekä itse kätköily käy liikunnasta. Maantieto tulee esille esimerkiksi karttojen tarkastelussa ja historian näkökulmaa saadaan kätkön tietoihin kirjoitettavaan kuvaukseen lähiympäristöstä.

Jos on mahdollisuus panostaa geokätköilyaiheiseen opetukseen oikein kunnolla, voi tehtävää jatkaa edelleen piilottamalla suunnitellut kätköt ympäristöön. Tässä täytyy kuitenkin ottaa huomioon, että geokätkön piilottaminen ja rekisteröinti on vastuullinen ja säädelty prosessi. Lisäksi ennen oman kätkön piilottamista olisi hyvä etsiä muutama kymmentä kätköä, jotta saa tuntumaa esimerkiksi siitä, miten kätköjen vaikeusaste määrittyy. (Geocaching 2017c.) Yksinkertaisempi tapa lisätä ulkona liikkumista olisi pohtia ulkona kätkön mahdollista sijoituspaikkaa ja siten tutustua lähiympäristöön.

Geocaching-sovelluksen plussat ja miinukset

+ Sovellus on helppokäyttöinen

+ Opastusvideot toimivat hyvin

+ Kätköjen kuvauksista löytyy mielenkiintoista lisätietoa lähialueen historiasta sekä ympäristöstä

+ Mahdollisuus kommunikoida muiden geokätköilijöiden kanssa keskustelupalstalla

- Suurin osa kätköistä löydettävissä vain premium-käyttäjänä: ilmaisversion käyttäjä voi etsiä vain peruskätköjä

- Sovellukseen on pakko rekisteröityä

- Mobiilisovelluksen käyttäminen vaatii tehokkaan älypuhelimen