INmagazine Zirve Özel | Page 54

EĞİTİM

EĞİTİMİN İLKELERİ VE BAHÇEŞEHİR KOLEJİ ’ NİN DEĞERLERİ

“ Eğitim içerikleri , bireyin ve toplumun faydasına hizmet edecek nitelikte olmalıdır . Bu konu eğitim etiği açısından çok önemlidir . Bahçeşehir Koleji ’ nde öğrencilerimizin topluma faydalı bireyler olmasını , topluma değer katacak projeler geliştirmesini hedefliyoruz . Öğrencilerimiz okul hayatları boyunca bilgi ve becerilerini kullanarak projeler geliştiriyor ve geliştirdikleri projeleri , sosyal sorumluluk projelerine dönüştürüyorlar ”
Yazı : Özlem DAĞ , Bahçeşehir Koleji Genel Müdürü
52

Eğitim , toplumları oluşturan bireylerin , içinde yaşadıkları topluma uyum sağlayabilmeleri için gereken süreçtir . Bir ömür boyu süren bireyin eğitimi , küçük yaşlarda şekillenen kişilik ve değerler nedeniyle yaşamın erken evrelerinde başlar . Eğitimin nesilden nesle aktarılan bilgiler yoluyla ilerlediği tarihsel sürecin ardından günümüzde aile büyüklerinin görevi olmaktan çıkarak kurumsallaşması ve bilimsel olarak ele alınmasıyla eğitimde etik sorular sormaya başladık . Eğitim kurumları bugün , büyüklerin genç nesillere aktardığı toplumsal kuralları ve gündelik hayatta işe yarayacak pratik bilgileri aşarak bilimsel eğitim veren ve toplumların ilerlemesi için vazgeçilmez eğitim odakları haline gelmiştir . Bireysel ve toplumsal ilişkilerin temelinde yer alan “ etik ” bu nedenle tüm eğitimcileri ilgilendiren önemli bir konudur .

EĞİTİMDE ETİK Eğitimin bireylere , kime göre istenilen davranışları kazandıracağı , hangi amaçlarla eğitim öğretim yapılacağı gibi konular , etik tartışmasını da beraberinde getirir . Eğitim etkinlikleri , amaç , yöntem , eğitimin kapsamı ve değerlendirme konularında etik sorgulamadan geçmelidir . Eğitimde etik sorgulamaları gerekli kılan konular kısaca , bireylerin davranışlarına yön verilmesi , eğitim öğretim kullanılan yöntemler , eğitim programlarının içerikleri ve eğitim öğretimin değerlendirme boyutudur . Bahçeşehir Koleji , 25 yıldır Türkiye ’ de eğitime değer katan köklü bir eğitim kurumudur . Bu nedenle eğitimde etik konular hakkındaki sorularımız ve yanıt arayışımız , yol katetmemizi sağlayacak kadar eskiye dayanmaktadır . Eğitimdeki tecrübemizi oluşturan elementlerden biri olan etik ilkelere bağlılık , eğitim yöntemleri ve uygulamasında , öğretmenlik mesleğinde ve eğitim yönetiminde karşılaşılan etik soruları ve cevaplarını kapsıyor .
EĞİTİMDE ETİK SORULARA CEVABIMIZ Eğitim anlayışımızı dayandırdığımız ilkeleri ve bizi biz yapan değerlerimizi beş başlık altında toplayarak yeniden tanımladığımız kurumsal kültür çalışmamızı henüz tamamladık . Kurulduğumuz günden bu yana taşıdığımız değerlerimizi , kamuoyu ile paylaşmak için seçtiğimiz bu yolda belirlediğimiz beş ana başlık ; “ Topluma Değer Katmak ”, “ Yenilikçilik ”, “ Liderlik ”, “ Dünya Vatandaşlığı ” ve “ Sürdürülebilirlik ” oldu . Değerlerimizi belirlerken belirlediğimiz başlıkların yürüdüğümüz yolu doğru ifade etmesine ve eğitimin etik sorularının tümüne cevap verir nitelikte olmasına dikkat ettik . Bu çerçeveden baktığımızda Bahçeşehir Koleji ’ nin değerlerinin , eğitimin kritik etik sorularını karşıladığını görüyoruz .
“ EĞİTİM , DÜNYA VATANDAŞLARI YETİŞTİRMELİ ” Eğitim mutlu bireyler ve dolayısıyla mutlu bir toplum yaratmalı . Günümüzde toplumsal hayatta mutsuzluğumuza yol açan unsurlara son verecek genç nesiller yetiştirmeliyiz . Eğitim ; üretken , çevresine faydalı olmaktan mutlu