INmagazine Sayı 6 (Nisan, Mayıs, Haziran) | Page 48

FELSEFE
46
mek üzere ayrıldı . Altı ay sonra 1854 Şubatında 10 savaş gemisi ve 1600 asker ile döndü . Bir ay süren görüşmelerden sonra Kanagawa Anlaşması imzalandı . Perry ’ nin seferi Japonya ’ nın yalıtılmışlığına son verdi , Japonya ve Batının Büyük Güçleri arasında diplomatik ilişkilerin kurulmasına , Tokugawa şogunluğunun çöküşüne ve İmparatorluk gücünün yeniden egemen olmasına götürdü . Yaklaşık iki bin yıllık tarihinin Japonya ’ yı 19 ’ uncu yüzyılda getirdiği nokta geçmişin değiştirilmeden yinelenmesi idi . Şogunluk yönetimi altında tüm değişim , giderek bir gözdağı olarak görülen yer değiştirme bile yasaklanmıştı . Değişim sağlamlığı bozuyordu ve sonuçlarını tahmin etmek güçtü . Çalışma ve yaşama yerleri , nelerin giyileceği ve yeneceği , ne tür hediyelerin verilebileceği , giderek tuvaletlerin nerede yapılacağı bile şogunluk tarafından belirlenen sorunlardı . Normların çiğnenmesi durumunda cezalar aşırı idi ve sık sık kollektif ceza biçimini alarak suçlunun ailesinin de yok edilmesini kapsıyordu . Doğuma göre belirlenen sınıflar , samurai-köylüzanaatçı-tüccar hiyerarşisi biçiminde dondurulmuştu . ( 5 ) Samurai despotizmi 1860 ’ ların sonunda devrildi ( 6 ) ve 1868 ’ de Meiji restorasyonu ile imparatorluk Tokyo ’ da yeniden gücünü kazandı .( 7 ) “ Tüm sorunların ” kamu tartışması , tüm sınıfların ülke yönetimine katılması , herkes için meslek seçme özgürlüğü , geçmişin “ kötü ” törelerinin terk edilmesi , imparatorluğu güçlendirmek için dünyadan bilgi aranması kabul edildi . Yabancılara karşı önceki düşmanca tutum yerini daha duygudaş bir tutuma bıraktı , ve sono joi ( İmparatoru say , barbarları kov ) formülü wakon yosai ( Japon tini ve Batı bilimi ) formülü ile yer değiştirdi . Ülke Batı ile ilişkilere ve pazar ekonomisine açıldı . Batı kurumları ve uygulamaları yalnızca politika , ordu ve endüstri alanlarında değil ama bütün bir toplum için kabul edildi . Takvim modernleştirildi , telgraf ( 1869 ) ve posta hizmetleri ( 1872 ) işlemeye başladı , modern gazeteler çoğaldı ve sayıları ülkede okuryazarlığın yüksekliği nedeniyle 1875 ’ te yüzün üzerine çıktı . Batı giysileri yaygınlaştı ve devlet memurları için zorunlu kılındı . Japonya ’ nın ilk demiryolu 1872 ’ de
Matthew Perry
1853 ’ TE ABD KOMODORU MATTHEW PERRY , SAVAŞ GEMİLERİ İLE TOKYO ( EDO ) YAKINLARINDA URAGA ’ YA ULAŞTI . GÖREVİ JAPONYA ’ NIN 220 YILLIK YALITILMA POLİTİKASINA SON VEREREK JAPON LİMANLARINI AMERİKAN TİCARETİNE AÇMAKTI .
açıldı ve yüzyılın sonuna dek 8.000 km kadar demiryolu döşendi . ( 8 ) Daha yirminci yüzyıl başlamadan Japonya Ulusal Meclisini kurdu ve işletmeye başladı . Büyük ve eğitimli bir iş gücü doğmuştu . Belli bir kapital birikimi ve sınırlı da olsa doğal kaynakları vardı . Teknolojisi yoktu . Donatım ve uzmanlık alanlarındaki eksikliğin giderilmesi için yabancı donatımın dışalımı yapıldı , çok sayıda Batılı uzmandan yararlanıldı , ve yurt dışında eğitilmek üzere öğrenciler gönderildi . Japonya İşleyim Devrimini kaçırmış olsa da , arkadan gelenin üstünlüğünden yararlandı , başkalarının bir yüz yıldan daha uzun bir süre boyunca pahalı yanılma-sınama yöntemleri yoluyla geliştirdiği teknolojiyi hazır buldu .( 9 )
JAPONYA : TEKNOLOJİ VE ETİK İLİŞKİSİ II . Dünya Savaşının yıkımından yarım yüzyıl sonra Japonya dünyanın en büyük
ikinci ekonomisi oldu . Yalnızca yabancı teknolojiyi satın alan ya da kopyalayan bir ekonomi olmaktan çıktı , birçok alanda yenilikçi ve geliştirici bir öncü konumunu kazandı . Batıyı ilgilendirmesi ve çözülmesi gereken problem Japonya ’ nın teknolojik gelişimini nasıl başardığı değil , ama teknolojik gelişim ile birlikte etik gelişimi de başarmış olup olmadığıdır . Sorun Japonya ’ nın dışsal zor nedeniyle değil ama içsel moral gelişim dolayısıyla evrensel insan haklarını ve demokrasiyi tanıyan bir etik büyüme düzeyine erişmiş olup olmadığıdır . “ Dışsal zor ” terimi Japon Anayasasının Douglas MacArthur tarafından dikte edilmiş olması , Japon devletinin egemen bir devlet olmaması , ve ülkeyi savunmak üzere ülkede bugün de ABD ’ nin önemli bir askeri gücünün bulunması olgusunu belirtir . Japonya ’ nın Silahlı Kuvvetleri değil ama Öz-Savunma Kuvvetleri vardır . Anayasanın 9 ’ uncu maddesine göre Japonya uluslararası anlaşmazlıkları çözüme bağlamak için bir araç olarak savaşa baş vurmayı sonsuza dek reddeder ve hiçbir zaman “ kara , deniz ya da hava kuvvetleri ” bulundurmayacağını kabul eder . Teknolojik gelişme etik gelişmenin belirsizliği durumunda bütün bir dünya için potansiyel bir problemden başka bir anlama gelmez .
ÇİN Çin ’ de ilk hanedanın İÖ 2100 sıralarında ortaya çıkmasına karşın , asıl Çin İmparatorluğu İÖ 221 ’ de şimdiki Çin ’ i oluşturan bölgelerdeki yedi güçlü egemen devleti birleştiren ve İlk İmparator olan Qin Shi Huang tarafından kuruldu . 1912 ’ ye dek salt kendini yineleyen gelenek kültürünün kendi içinde tükenmesinden sonra , son Qing hanedanı ile birlikte İmparatorluk Çini ortadan kalktı ( 1912 ) ve muazzam bir köylü nüfusu aynı gelenek kültürü ile bu kez Çin Cumhuriyeti adını aldı . Kısa bir süre sonra Cumhuriyetin salt bir nüfus kalabalığı sorunu olmadığı , bir ulusu , türdeş bir kültürü , bir duygu birliğini gerektirdiği açığa çıktı . II . Dünya Savaşının hemen ardından başlayan Çin iç savaşı ülkenin Mao önderliğindeki Komünistlerin denetimi altına alınması ile sonuçlandı . Çin Cumhuriyeti aynı nüfus ile , aynı kültürel yapı ile bu kez Çin Halk