15
Kültürel ve tarihî unsurların korunması için çalışan bir kurum olarak iş etiği ve itibar arasında ne gibi bir ilişki olduğunu düşünüyorsunuz ? Bu iki kavram birbiriyle iç içe geçmiş , birbirini güçlendiren ve destekleyen unsurlardır . Yüksek etik standartlara sahip olmak , kurumun itibarını güçlendirir . Bu hem müşteriler hem çalışanlar hem de iş ortakları nezdinde olumlu bir algı yaratır . Böylelikle kurumun marka değerinin artmasına da pozitif yönde bir etki sağlayarak rekabet avantajı yaratılmış olacaktır .
Üst yönetimin özel olarak ele alması gereken bir konu , etik kültür . Kurumun yapısı ile uyumlu bir yapı oluşturmak , çalışanlarda farkındalığı yaratmak ancak üst yönetimin konuya sahip çıkması ile mümkün olabilir .
Kültürel ve tarihî unsurların korunması gibi hassas ve toplumsal öneme sahip bir alanda faaliyet gösteren bir kurum olarak iş etiğinin , itibarın anahtarı olduğunu düşünmekteyiz . Etik değerlere bağlılık güven ve saygınlık kazanmanıza , toplumsal destek almanıza , faaliyetlerinize devam ederek sürdürülebilirlik sağlamanıza ve krizleri etkin bir şekilde yönetmenize yardımcı olur . Etik ilkeleri her zaman ön planda tutarak ve şeffaf bir yönetim sergileyerek itibarınızı güçlendirebilir ve uzun vadeli sürdürülebilir başarıya ulaşabilirsiniz .
Sizce ülkemizde ve dünyada iş etiği ile ilgili , gelişime açık konular nelerdir ? Gelecekte bizi neler bekliyor ? Gerek Türkiye ’ de gerek dünyada iş etiği alanında , özellikle yapay zekânın hızlı gelişim süreci ile dijital etik alanı , gelişime açık konularda listenin birinci sırasında yer alacak görünüyor . Kişisel verilerin korunması , gelişen teknolojiler ile her geçen gün zorlaşıyor ; dolayısıyla dijital etik de önemli konu başlığı olarak gündemimizde ilk sıraya oturacak