ETİK
Birçoğumuz etkili bir uyum programının şu üç temel fonksiyon üzerine kurgulanması gerektiği öğrendik : Önleme , Tespit etme , Cezalandırma
Bunda şaşılacak bir şey de yok ; zira uyum programı denen kavramı öğrenmek için elimizdeki tek referans , kavramın doğduğu toprakların yasal düzenlemeleri ve şirketlerini devasa cezalardan veya yıkıcı sonuçları olabilecek dava süreçlerinden korumayı öncelikli hedef olarak belirlemiş hukukçu uyumcuların yorumları oldu . Bu durumu bir sakınca olarak gördüğümü düşünmeyin lütfen . Aksine hukuki düzenlemelerle oluşturulan çerçevelerin , somut hedefleri olan programlar tasarlamak için ideal bir başlangıç noktası olduğunu düşünüyorum . Yeter ki kabul görmüş paradigmaların konfor alanına hapsolup yaratıcı düşünmeyi durdurmayalım .
Gelin günümüz uyum programlarının temel fonksiyonu olan kavramları birlikte hatırlayalım :
40
Önleme Önleme , bir uyum programının en önemli ve tek proaktif unsurudur . İlk adımda , ihlallerin başlangıçta gerçekleşmesini önlemeye yönelik stratejiler ve politikalar geliştirilir . Bu , etkili bir etik ve uyum kültürünün teşvik edilmesi , uyumla ilgili eğitimlerin düzenlenmesi ve etik standartlar ve beklentiler hakkında net bir iletişim sağlanması ile başarılabilir .
Tespit Tespit , uyum programının ikinci ayağıdır ve bir organizasyonda olası bir ihlalin gerçekleşip gerçekleşmediğini belirlemek için kullanılır . Tespit mekanizmaları genellikle denetimler , ihbar mekanizmaları ( örneğin , bir ihbar hattı ) ve sürekli izleme gibi araçları içerir .
Cezalandırma Son olarak , cezalandırma fonksiyonu , bir ihlal tespit edildiğinde gerekli disiplin işlemlerini uygulamaktır . Bu , genellikle , ihlali gerçekleştiren kişi veya grup üzerinde caydırıcı bir etki yaratmayı ve kurallara uyma kültürünü güçlendirmeyi amaçlar .
Yazınının bu noktasında sizden koltuğunuzda geriye yaslanmanızı ve günlük iş süreçlerinizde bu üç alanın kapsadığı yeri değerlendirmenizi rica ediyorum . Eğer dağılım şöyleyse : Önleme % 70 , Tespit % 20 , Cezalandırma % 10 , o zaman uyum programınız belli bir olgunluğa ulaşmış demektir . Eğer sizin iş yükünüz bu yüzdelere göre dağılmıyorsa yazıyı okumaya lütfen devam edin . Söyleyeceklerim ilginizi çekebilir .
" Önle , Tespit Et , Cezalandır " prensipleri üzerine inşa edilmiş bir uyum programının en temel eksiği çoğu zaman karmaşık ve irrasyonel olan insan davranışını yeterince hesaba katmıyor olmasıdır . Doğru davranışın ne olduğunu bir kez örenmiş olan çalışanın öğrendiklerini uygulayacağı , aramızda her zaman çürük elmaların olabileceği ve bunların tespit edilip cezalandırılması gerektiği varsayımı üzerine kurulu olan bu yaklaşımda eksik olan şey insanın irrasyonel kararlar vermeye ne kadar yatkın olduğu gerçeği .
Ve işte tam bu noktada bir paradigma değişimine ihtiyaç