1 ) İlgili risklerin tanımlanması , analiz edilmesi ve puanlanmasına yönelik bir risk haritası . Kanun , şirketlerin bu belgeyi oluşturmak için hangi yöntemi kullanmaları gerektiğini veya hangi bilgileri içermesi gerektiğini açıklamamaktadır . Haritalama tekniğinin , farklı eşikleri karşılayan belirli şirketlere yolsuzluk risklerini belirleme ve önleme yükümlülüğü getiren SapinII 6 yasasına tabi şirketler tarafından halihazırda kullanıldığını belirtmek gerekir . Fransız Yolsuzlukla Mücadele Kurumu , 12 Ocak 2021 tarihinde yayınladığı son tavsiyelerinde şirketlerin kullanması için ayrıntılı bir metodoloji geliştirmiştir . Bu tavsiyeler , şirketlerin risk analizlerini nasıl yapabilecekleri konusunda yol gösterebilir .
2 ) Şirketin ticari ilişki içinde olduğu bağlı ortaklıklar , alt yükleniciler ve tedarikçilerle ilgili risklerin düzenli olarak değerlendirilmesine yönelik prosedürler . Kanunda risk değerlendirmesinin nasıl yapılması gerektiği belirtilmemiştir . Uygulamada , alt yüklenicilerin ve tedarikçilerin değerlendirilmesi , destekleyici belgelerle birlikte durum tespit anketleri , iç denetimler
|
, yerinde denetimler ve hatta dış danışmanlar tarafından yürütülen bağımsız denetimler de dahil olmak üzere çeşitli yöntemler kullanılarak yapılmaktadır . Ancak , birçok yabancı şirket ne Kanun ' a ne de metinde yer verilen kavramlara aşina olmadığından , uyguladıkları prosedürler risklerini doğru bir şekilde değerlendirmek için yeterli olmayabilir .
3 ) Riskleri azaltmaya ve önlemeye yönelik eylemler .
İlgili eylemlerin tam bir listesini yapmak mümkün olmasa da , bunlar arasında çevresel , sosyal ve yönetişim ( ÇSY ) kriterlerine dayalı tedarikçi ve alt yüklenici seçimi , iştirakler tarafından uygulanacak ÇSY tüzükleri , sözleşmesel
ÇSY maddeleri ve etkilenen şirketlerin tedarikçilerini ve alt yüklenicilerini denetleyebilmeleri için denetim hakları yer alabilir .
4 ) Risk bildirim mekanizması . Şirketler ; çalışanların , alt yüklenicilerin , tedarikçilerin ve üçüncü tarafların insan hakları ve temel özgürlükler , sağlık ve güvenlik veya çevresel zararların ciddi ihlallerine ilişkin potansiyel riskleri bildirmelerini sağlamak için bir ihbar sistemi uygulamalıdır
|
. Sapin II yasası uyarınca 50 ' den fazla çalışanı olan şirketler için bir uyarı mekanizmasının ( ihbar aracı ) uygulanmasının zaten zorunlu olduğu bilinmekte . Bu yönde kurulmuş mevcut bir sistemin , Kanun kapsamındaki olası ihlallerin bildirilmesi için de kullanılabileceği söylenebilir .
5 ) Tedbirlerinin etkinliğini ve uygulanmasını izleme planı . İç denetim ekipleri , kurulacak özel bir komite ve / veya dış danışmanlar bu kontrollerden sorumlu tayin edilebilir .
Plan dahilindeki risklerin çerçevesi İlgili düzenlemede geçen çevreye verilen " ciddi zararlar " kavramının niteliği açık olmadığından plana dahil edilmesi beklenen risklerin çerçevesi de henüz net bir şekilde çizilememiştir . Zira bir zararın ciddiyeti yoruma tabidir .
|
17 |
5 Fransız Anayasa Konseyi , 23 Mart 2017tarihli DC No 2017-750 kararı . |