INmagazine Sayı 29 Etik ve İtibar Derneği INmagazine 29 | Page 20

HUKUK
Görüldüğü üzere , yalnızca yukarıda bahsettiğimiz kapsam dahilindeki şirketler ve bunların bağlı ortaklıklarının değil aynı zamanda alt yüklenici ve tedarikçilerin faaliyetlerinden kaynaklanan risklerin de şirketlerce bu planlara dahil edilmesi gerekmektedir .
Özetle , Kanun ' da açık düzenlemenin olmayışı kapsam dahilindeki şirket türleri bakımından yorum ve tartışmaları bugüne taşımaktadır . Uygulamada ise SAS türündeki Decathlon Fransa , Renault , Arcelormittal gibi büyük Fransız gruplarının tedbirli davranarak halihazırda ihtiyat planı oluşturduklarını ve yayınladıklarını görebiliyoruz .
16
Eşikler bakımından Kanun , kapsama giren şirketleri belirlemede bazı eşikler öngörmektedir . Buna göre ; birbirini izleyen iki mali yılın kapanıştaki verilerine göre ; kayıtlı merkezi Fransa ' da bulunan ( i ) kendi bünyesinde ve yine kayıtlı merkezi Fransa ' da bulunan doğrudan veya dolaylı bağlı ortaklıklarında en az 5.000 çalışan istihdam eden ; veya ( ii ) kendi bünyesinde ve kayıtlı merkezinin Fransa ' da olup olmadığına bakılmaksızın , doğrudan ve dolaylı bağlı ortaklıklarında en az 10.000 çalışan istihdam eden şirketler kapsam dahilindedir .
Ancak Kanun , " bağlı ortaklık " kavramının detaylarına yer vermemiş olup Fransız Ticaret Kanunu ' nun iki hükmünün yoruma esas kabul edilmesi gerektiği öne sürülmektedir . Ağırlıklı kabul gören ve daha geniş bir yorum getiren hükme göre ( Madde L . 233-3 ) bağlı ortaklık kavramı ana şirketin kontrolü altındaki tüm şirketleri hedef almaktadır . Başka bir deyişle , başka hiçbir hissedarın daha büyük bir oranda paya sahip olmaması koşuluyla , % 50 ' den daha düşük bir oranda olsa dahi kontrol edilen tüm ortaklıklar bağlı ortaklık kabul edilmelidir . Nitekim , Kanun da , bir istisna ile ilgili olarak Fransız Ticaret Kanunu madde L . 233-3 ' e bir atıf içermektedir . Buna göre , ihtiyat planı uygulayan bir ana şirket tarafından " kontrol edilen bağlı ortaklıklar veya şirketler " ayrıca ihtiyat planı hazırlanmasından muaftır . Dolayısıyla , istisna ile ilgili olarak Kanun ' da yapılan bu atıftan yola çıkılarak " bağlı ortaklıkların " Fransız Ticaret Kanunu ' nun L . 233-3 maddesindeki kapsamda yorumlanması gerektiği yönünde bir paralellik kurulabilir .
Açık bir tanımın yokluğunda , şirketler Kanun kapsamında olup olmadıklarını ve dolayısıyla yükümlülüklerini tespit ederken , dahası yeni ortaklıklar kurarken kontrol kavramına ilişkin geniş yorumların bilincinde olarak hareket etmelidirler .
Yükümlülükler Neler ? Kanun kapsamına giren şirketler ; şirketin , bağlı ortaklıklarının , alt yüklenicilerinin ve ticari ilişki içinde bulunduğu tedarikçilerinin faaliyetlerinden kaynaklanan insan hakları ve temel özgürlükler , sağlık ve güvenlik ihlalleri veya çevresel zararlara ilişkin riskleri tespit etmek ve bunları önlemek için gerekli önlemleri içeren bir plan oluşturmakla yükümlüdür . Söz konusu plan özetle şu konuları içermelidir : ( i ) ilgili riskleri belirleyen , analiz eden ve sıralayan bir risk haritası , ( ii ) şirketin ticari ilişki içinde olduğu bağlı ortaklıkların , alt yüklenicilerin ve tedarikçilerin durumunu düzenli olarak değerlendirme imkanı sağlayan prosedürler , ( iii ) belirlenen risklerin azaltılmasını ve önlenmesini sağlayan eylemler , ( iv ) risk raporlama mekanizmaları ve ( v ) önlemlerin uygulanmasını ve etkinliğini değerlendiren bir izleme planı .
Görüldüğü üzere , yalnızca yukarıda bahsettiğimiz kapsam dahilindeki şirketler ve bunların bağlı ortaklıklarının değil aynı zamanda alt yüklenici ve tedarikçilerin faaliyetlerinden kaynaklanan risklerin de şirketlerce bu planlara dahil edilmesi gerekmektedir . Fransız Anayasa Konseyi , alt yüklenicilerin ve tedarikçilerin " işgücüne , faaliyetlerine , ekonomik