Etik dışı davranışa yakın çevresinde şahit olma ya da yakın çevresinden duyma oranları diğer bilgi kaynaklarına göre oldukça yüksek düzeylerdedir . Etik dışı davranışa şahit olmanın kaynağının yakın çevre olduğunu belirtenlerin oranı % 63,9 ile diğer kaynaklara göre oldukça yüksek bir orana sahiptir . Bu oranı iş ilişkileri , sosyal medya ve akraba-aile kategorileri takip etmektedir . Yakın çevresinden etik dışı davranışı duyduğunu ifade edenlerin oranı ise % 55,6 olup sırasıyla bu oranı sosyal medya , iş ilişkileri ve akraba-aile kategorileri takip etmektedir . Etik dışı davranışı birebir yaşadığını ifade edenlerin kaynağının en yüksek olduğu oran 34.8 ile yakın çevredir . Duyma ve şahit olmada ikincil önemli kaynağı iş
Etik değerleri takip etmeyen toplulukların ekonomisi gelişemez ; ekonomisi gelişmemiş ülkelerde de etik değerlere bağlılık söz konusu değildir ilişkileri ve sosyal medyanın oluşturduğu görülmektedir .
Analize katılan bireylere ‘ etik yerine kullanılabilecek eş kelimeler nedir ?’ sorusuna , 65 ve üzeri yaş grubu için diğer kavramlara göre anlamlı düzeyde öne çıkan kavram doğruluk olurken , 45-54 yaş aralığı için ise baskın bir şekilde ahlaklı olmak kavramı olarak görülmektedir . Tüm yaş grupları için doğruluk ve adalet diğer öne çıkan ikincil ve üçüncül kavramlar olarak görünmekle birlikte , başkasının hakkını yememek kavramı 30- 34 ve 35-44 yaş aralığında oldukça düşük bir seviyede kalmaktadır . Kadınların etik kavramına yüklediği en yakın kavramları doğruluk , ahlaklı olmak ve adalet oluşturmaktadır .
29
Şahit Olunan Etik Dışı Davranışın Kaynağı
Araştırma bulgularına göre etik problemlerin en temel nedeni paranın tek hedef olmasıdır .
45 yaş altı için ‘ yalandan uzak durmak ’ çok mümkün görünmemekle birlikte , 34-44 yaş grubu bireyler ‘ çalışılan işyerinin , firmanın çıkarlarının gözetilmesi ’ hususu ile hiç karşılaşmadıklarını diğer yaş gruplarına göre daha fazla belirtti . Araştırma sonuçlarında katılımcıların , ailelerin çıkarları için fedakarlık yapmaktan çekinmedikleri görülürken , eşin üzerine yapılacak mal , mülk , “ Anne-baba ve kardeşten önce geliyor . Katılımcıların yarısından fazlası , “ Dürüst , gelenek ve göreneklerine bağlı olduğunu belirtirken , şiddete şahit olma durumunda müdahale etme isteği belirtildi . Katılımcıların hakkını arayacağını belirtme oranı yüzde 50 ’ den fazla olmasına rağmen adalete inananların oranı ise yüzde 40 düzeyinde .
Araştırma bulgularına göre etik problemlerin en temel nedeni paranın tek hedef olmasıdır . Diğer nedenleri ise sırasıyla eğitimin yetersizliği , yalan söylemenin yaygınlaşması , hu-