nelik destek hizmetlerinin aktif kullanımı ile birlikte kaynak suistimalinden doğan ortalama zararda düşüş görülmekte . Güvenli şirket yapısının oluşumunda etik iş yapmanın oldukça önemli bir yeri var . Çünkü etik iş yapma ; çıkar çatışması , ayrımcılık , mobbing , görevi kötüye kullanma ve her türlü suistimalin panzehridir .
Etik iş yaparak ; çalışanların mutlu olduğu ve motivasyonun arttığı güvenli şirket yapısına katkı sağlanmış olunur . Böylece , çalışan bağlılığı konusunda pozitif etkiler oluşturulmaktadır . Tüm bunların yanı sıra , etik iş yapmak bilgi organizasyonların herhangi bir sebepten dolayı karşı karşıya kalacağı itibar kayıplarının da önüne geçilmesini sağlamaktadır . Kurumsal itibarın ve güvenilir marka algısının elde edilmesi çok uzun yıllar alan çalışmalar gerektirmektedir lakin bunları kaybetmek çok kolaydır .
3 . taraflar günümüz iş dünyasında şirketlerin en önemli paydaşlarından biri olarak görülüyor . Bu konuda şirketinizin 3 . taraflara yönelik çalışmaları bulunuyor mu ? 3 . taraflar , şirketlerin en önemli paydaşları arasındadır . İş etiğinin ilkelerinden şeffaflık , adillik ve hesap verilebilirliğe uyum ile 3 . tarafların ilgisinin sağlanması ve şirketlerle iş ilişkilerinin oluşturulması , geliştirilmesi sağlanır . Etik kültür sadece şirketleri , çalışanları değil aynı zamanda 3 . tarafları da etkilemektedir . Herhangi bir etik dışı durumda 3 . tarafları da etkileyen muhtemel sonuçlar oluşmaktadır . Bunların en önemlisi 3 . tarafların şirketlere olan güveninin zedelenmesi ve bu durumun iş ilişkilerini etkilemesidir . Bu sebeple , iş ilişkilerimiz olan paydaşlarımız ile yapılan sözleşmeler ve prosedürlerde etik ve uyum konularının ele alınması yönünde yaptığımız çalışmalar mevcut . Etik ve uyum ile ilgili paydaşlarımızla ortak dili konuşmaya önem veriyoruz .
Sizce ülkemizde ve dünyada iş etiği ile ilgili gelişime açık konular nelerdir ? Gelişen iş dünyası iş etiği konusu da sürekli olarak gelişime açıktır aslında . Bu soruyla ilgili ülkemizde ve dünyada gördüğüm tablo itibari ile özellikle belirtmek istediğim husus , iş etiği ile ilgili kontrol mekanizmalarının ve ihbar kanallarının geliştirilebilir olduğudur . Kontrol mekanizmalarında teknolojik unsurları kullanmak , ihbar mekanizmalarında da misillemenin önüne geçmek ve mahremiyet bilinci oluşturmak oldukça elzem . Ayrıca , şirketlerin etik kurullarının ceza makamı olmanın ötesinde etik dışı konularda önleyici faaliyetleri teşvik eden ve bu konuda kararlar alan bir yapıda olmasının sağlanmasını gelişime açık bir konu olarak gördüğümü belirtebilirim . Şirketlerin etik işlemlerini yürüten birimlerinin diğer departmanlarla olan ilişkisinin önemli olduğunu , özellikle şirketin marka algısını yöneten ve sözcülüğünü yürüten tüm birimler ile koordinasyon halinde olması gerektiğini belirtebilirim . 3 . taraflarla olan ilişkiler de bu kapsamda daha etkin bir şekilde sürdürülebilir .
Son olarak ; şirketler , başarılarının sürdürülebilirliği için günümüzde etik ve uyum süreçlerini yakından takip etmeli ve etik bir yönetim sistemini kendi yönetim sistemlerine entegre etmelidir . Fakat bu konunun sadece büyük organizasyonlarla sınırlı kalmaması gerekir . Var olan her organizasyonun kendi yazılı kurallarını oluşturması gerekir . Oluşturulan bu yazılı kurallar manzumesinin içerisinde ; etik olan ve olmayan ayrımının yapılması ve bazı organizasyonel davranış kurallarının belirlenmesi önemlidir . Kuralların oluşturulmasının ardından bu kuralların tutundurulması ve sürdürülebilir kılınması yöneticiler ve çalışanlardan beklenmelidir .
25