32 |
Ç evresel , sosyal ve yönetişim kelimelerinin İngilizce kısaltmalarından ( Environmental , social ve governance ) oluşan ESG terimi , iş hayatında bir süredir varolan ancak son dönemlerde daha da fazla dikkat çeken tabirlerden biridir . ESG , şirketlere ve yatırımcılara sadece finansal alanda yatırım kararlarını vermekte değil , çevresel , sosyal ve yönetişim anlamında şirketleri değerlendirmekte de kılavuzluk yapar . Değişen dünya koşullarına iş hayatı da yavaş yavaş adapte oluyor . Geçmişte , sadece ticari bir araç olarak görülen şirketlerin tek amacının kâr elde etmek olduğu görüşü yaygındı . Ancak günümüzde gelişen teknoloji , haber ağlarının genişlemesi , doğal felaketler konusunda bilinçlenme ve şirketlerin toplum yararına çalışma beklentisinin büyümesi , ESG ’ ye yönelik ilgi ve ihtiyacı artırdı . Etik felsefesinin temelinde olan “ doğru olanı yapma ” “ başkalarına zarar vermekten kaçınma ” “ hakkın kötüye kullanılması yasağı ” gibi kavramlar , şirketleri artık ticari ve yıkıcı bir kapitalizm anlayışından , paydaş ve toplum kapitalizmine doğru yönelmesini sağlıyor . Bu da şirketlerin eylemlerini ve iş sonuçlarını , dünya , ülke , vatandaş , yatırımcılar ve çalışanlar yararına yatırımlar doğrultusunda gerçek-
|
leştirmesi sonucunu doğuruyor . Bu anlamda ESG , insan haklarından ve iş kanunlarından çevresel pratiklere ve kişisel bilgilerin gizliliğine kadar çok geniş bir alanda şirketin performansına odaklanmaktadır . ESG , yazının girişinde belirttiğimiz gibi esas olarak üç temel alanda şirketlerin vaatlerini raporlamalarıyla ve dikkatle incelemeleriyle alakalıdır : Çevresel ( Environmental ): Bu alan kuruluşun modern çevresel uygulamalara bağlılığını değerlendirir . Organizasyonun karbon ayak izi , yeşil tedarik , yeşil satın alma , yeşil üretim , doğal kaynak kullanımı , atık yönetimi ve iklim değişikliği girişimleri buna dahildir .
Sosyal ( Social ): Bu alan kuruluşun , tedarik zincirindeki müşteri ve işçiler de dahil olmak üzere , etkileşime geçtiği kişilere yönelik olan davranışlarını kapsar . Bu temel alanlar insan hakları girişimleri , zorla çalıştırma , çocuk işçiliği , kölelik , çeşitlilik ve dahiliyet , tacizle mücadele , ayrımcılıkla mücadele ve adil iş standartları dahilinde kriterler baz alınarak incelenir , gözlemlenir ve rapor edilir . Organizasyonun genel olarak topluma katkısı ve davranışı ayrıca göz önüne alınabilir .
Yönetişim ( Governance ): Bu alan kuruluşun kültür , değer ve davranış yönünden değerlendirilmesidir . Or-
|
ganizasyonun kurumsal yapısı , finansal operasyonları , ihlal yönetimi , risk analizi , inceleme ve denetim , yetkilerin devredilmesi , görevler aykırılığı , rüşvetle ve yolsuzlukla mücadele gibi politikaları dikkate alınır .
ESG NEDEN ÜÇÜNCÜ TARAF RİSK YÖNETİMİNDE ÖNEMLİ HALE GELİYOR ?
ESG ’ nin ana temaları günümüzün kültürel ve politik ortamında inkâr edilmez şekilde önem kazanıyor . Bu trend birkaç farklı faktör etkisiyle yavaşça üçüncü taraf risk yönetimi alanına da dahil olmaya başladı . Pandemi koşullarının tedarikçi işlerini etkileyen temel sürdürülebilirlik risklerini ağırlaştırdığı biliniyor . Bu |