programı çerçevesinde başarılı bir diyalog da sağlamıştır . Etik ve Uyum Programlarının Öngörülmeyen Faydaları İlk aşamada kurucu iradeyi temsil eden değerlerin ve kültürün , çoğalan temas noktalarında aynı şekilde uygulanmasını temin etmek için yapılandırılan etik ve uyum programlarının , uygulamada , yukarıda bahsettiklerimize ilaveten ve teoride öngörülmeyen şu faydaları da sağladığı gözlemlenmiştir : n Kriz dönemlerinde hızlı ve doğru karar alabilme : Etik ve uyum programları karar alma süreçlerinde , değerlendirme yapılırken özgürlük alanını , kırmızı çizgileri ve hedefleri tespit eder . Böylelikle bu programlar , zaman kaybetmeksizin atılacak adımların belirlenmesi için ihtimaller doğal olarak azaldığından zaman kazanmaya yardımcı olur . Şirket içerisinde bulunan farklı alanlar ( satış , finans , pazarlama ya da insan kaynakları vb .) aynı program ve değerleri benimsemiş olacağından koordinasyon hızlanarak , verilen kararların bütünlüğü kolaylıkla sağlanabilir . Etik ve uyum programlarıyla organizasyonun her seviyesinde benimsenen değerler , bir ağacın köklerine ve gövdesine benzetilebilir . Kökler ve gövde ne kadar güçlü olursa fırtınalarda zarar gören dal ya da yaprakların yenilenmesi de o kadar çabuk olur . n Yeni yeteneklerin ilgisini çekme , kalifiye elemanları şirkette tutabilme : İşyerlerinde yaratılan güven ortamı doğal olarak işe odaklanmayı artırır . Beraberinde gelen verimlilik ve keyifli çalışmalar da bağlılığı ve memnuniyeti yüksek seviyede tutacaktır . n Doğru tedarikçilerle çalışma , iyi tedarikçilerin hedefi haline gelme : Bu programlar sayesinde tedarikçiler adil bir ilişki içerisinde olduklarını hissettiklerinden , gelişime daha açık olacaklardır .
3
3 . ETİK VE UYUM PROGRAMI NASIL YARATILIR ? Etik ve Uyum Programının Oluşturulması ve Yaşatılması için Öneriler Farklı yapıda ve sektörlerde faaliyet gösteren şirketlerde uygulanacak etik ve uyum programları da kuşkusuz tek tip olmayacaktır . Aynı şekilde programın yapılandırılması , uygulamaya alınması ve geliştirilmesinde de kuşkusuz tek tip bir standart uygulama yoktur . Şirketler , yapılarına ( iş / yönetim modeli , çalışan sayısı ve ortaklık tipi gibi etmenler ) ve faaliyet gösterdikleri sektörlere ( finans , sanayi üretimi , ticaret , hizmet ) göre etik ve uyum risklerini ve ihtiyaçlarını değerlendirip bunlar ışığında kendileri için en doğru ve etkin uygulanabilecek şekilde bir etik ve uyum programı tasarlamalıdır . Bu yolculukta : n Şirket değerlerinin ve program detaylarının belirlenmesinin ilk aşamasında şirket yönetici ve çalışanlarının içinde bulunduğu karma yapıda bir proje grubu oluşturulması , ihtiyaçların ve risklerin tespiti bakımından faydalı olacaktır .
FARKLI YAPIDA VE SEKTÖRLERDE FAALIYET GÖSTEREN ŞIRKETLERDE UYGULANACAK ETIK VE UYUM PROGRAMLARI DA KUŞKUSUZ TEK TIP OLMAYACAKTIR . AYNI ŞEKILDE PROGRAMIN YAPILANDIRILMASI , UYGULAMAYA ALINMASI VE GELIŞTIRILMESINDE DE KUŞKUSUZ TEK TIP BIR STANDART UYGULAMA YOKTUR .
n Etik ve uyum politikalarındaki ( rüşvetle mücadele , çıkar çatışması , kişisel bilgi güvenliği , ağırlama ve seyahat ve benzeri ) çeşitlilik ve öncelikler dikkate alınarak ( bkz . Etik Kod Rehberi ) zamana yayılan bir kapsam genişletme yaklaşımı tercih edilebilir . n Hem programın genelinden ve günlük faaliyetlerden sorumlu çalışanların , hem de ilgili etik ve uyum politikalarından sorumlu çalışanların belirlenmesinde , bu sorumluların yönetime karşı bağımsızlıkları ; bütçe ve bilgiye ulaşabilme serbestileri göz önünde bulundurulur . n Etik ve uyum programının oluşturulması ve uygulamanın başlatılması aşamalarında gerek programa verilen desteği sergilemek , gerekse de geçiş süreçlerinde hızlı karar alabilmek adına , şirket hissedarları ve üst düzey yöneticilerinden oluşturulacak bir etik kurulunun etik programından sorumlu olması ve söz konusu kurulda , ilk aşamada veya sonrasında insan kaynakları , hukuk ve uyum yöneticilerinin de bulundurulması , programın oluşumu ve yürütülmesinde başarıyı artıracaktır . ( bkz . TEİD Etik Kurulu ile ilgili Rehber ) Salt şirket etik ve uyum programının oluşturulması , etik ve uyum yönetiminin yukarıda bahsettiğimiz faydalarına azami derecede erişebilmek için yeterli değildir . Şirketlerin , programlarının istisnasız olarak uygulanmasını sağlamak adına , programlarını aktif ve uygulanabilir şekilde güncel tutması da gerekmektedir . Bu kapsamda , kurucu iradenin değerlerini temsil eden iş yürütme ilkelerinin ve etik ve uyum politikalarının periyodik olarak faaliyetler , raporlamalar ve ölçümlemelerle gündemde tutulması , sürekli bir biçimde elde edilen öğrenimler ışığında güncellenmesi ve yasal düzenlemeler takip edilerek geliştirilmesi de programın tüm paydaşlara ve tüm durumlarda yeknesak biçimde uygulanabilmesi ve şirket değerlerinin yaşatılabilmesi için azami derecede önem taşımaktadır . 4
Kaynakça : İnci Holding Etik Kodu ,
https :// www . inciholding . com / mpcore / images / etik-kilavuzu . pdf ). TEİD 3 . Taraf Rüşvet ve Yolsuzluk Risk Rehberi , https :// www . google . com / search ? client = firefox-bd & q = TEID + 3 .+ Taraflar + rehberi TEİD Etik Kod Rehberi TEİD Etik Kurul ile ilgili Rehber .
23