INmagazine Sayı 21 Etik ve İtibar Derneği | Page 53

Kripto Para Piyasalarında Regülasyon Kripto para piyasalarının regülasyonu ; kullanıcı veri ve varlıklarının güvenliği , ekosistemin sağlıklı bir şekilde sürdürülebilirliğinin sağlanması açısından büyük önem taşımaktadır . 2018 yılında kripto para sektörüne yönelik davranış kuralları oluşturmak amacıyla dijital varlık piyasası oyuncuları konsorsiyumu olan Dijital Varlık Piyasaları Birliği ( ADAM-The Association For Digital Asset Markets ) kurulmuştur . Kasım 2019 ’ da da “ Davranış Kuralları ” yayınlamıştır . Bu yayın ile dijital piyasalarda etik uygulamaların teşvik edilmesi ve dijital varlıklarda en iyi piyasa davranışı için standartlar konulması hedeflenmektedir . Buna göre , Dijital varlık piyasalarının sekiz temel ilkeye sahip olması beklenir , bu davranış kurallarının başlıklarını sıralayacak olursak 4 :
• Uyumluluk ve risk yönetimi
• Piyasa etiği
• Çıkar çatışmaları
• Şeffaflık ve adalet
• Piyasa bütünlüğü
• Saklama
• Bilgi güvenliği ve iş sürekliliği
• Kara Para Aklama ve Terörizmin Finansmanıyla Mücadele
Japonya , Güney Kore , Almanya , İsviçre ve ABD ' nin başını çektiği birçok ülke kripto para regülasyonlarını hızla geliştirmektedir . Finansal varlıkların dijitalleştirilmesi alanında hizmet veren STASIS ’ in hazırladığı , dünyadaki regülasyon çalışmalarına ilişkin yasa ve uygulamaları bir araya getiren “ Dijital Varlık Regülasyonu ” Paribu ( güvenli kripto para işlem hizmeti sunan bir platform ) tarafından Türkçeye çevrilmiştir .
“ Dijital Varlık Regülasyonu ” Japonya , Güney Kore , Almanya , İsviçre , ABD ve Kanada ’ nın da aralarında bulunduğu 15 ülkedeki regülasyonları incelemektedir . Ülkelerdeki uygulamaları , kullanıcıların haklarını , platformların hak ve sorumluluklarını içeren çalışma , farklı tipte kripto para birimlerinin nasıl kategorize edildiğini ve temel farklılıklarına göre hangi yasal dayanaklara sahip olduğunu ülkeler üzerinden anlatmaktadır .
“ Dijital Varlık Regülasyonu ” Japonya , Güney Kore , Almanya , İsviçre , ABD ve Kanada ’ nın da aralarında bulunduğu 15 ülkedeki regülasyonları incelemektedir . Ülkelerdeki uygulamaları , kullanıcıların haklarını , platformların hak ve sorumluluklarını içeren çalışma , farklı tipte kripto para birimlerinin nasıl kategorize edildiğini ve temel farklılıklarına göre hangi yasal dayanaklara sahip olduğunu ülkeler üzerinden anlatmaktadır 5 .
Kripto Para Borsasının Etik ve Uyum Perspektifindeki Riskleri
Kara Para Aklama ve Terör Finansmanında Kullanılması Finansal hizmet sağlayıcılar için KYC ( Know Your Customer ) -Müşterini Tanı ve AML ( Anti-Money Laundering ) - Kara Para Aklamayı Önleme düzenlemelerini etkin bir şekilde uygulamak önemlidir .
Para aklama , yasadışı kaynakların nakit veya görünürde meşru olan yatırımlara dönüştürülmesiyle örtbas edilmesidir . Kara para aklama süreci genellikle 3 aşamadan oluşur :
• Yerleştirme ( suç gelirinin finansal sisteme sokulması )
• Ayrıştırma ( suç gelirini kaynağından uzaklaştırmak )
• Bütünleştirme ( yasadışı kaynağı ile bağlantısı kesilen fonun finansal sisteme aklanmış bir şekilde sokulması ) Finansal kurumlar kara para aklama sürecinin herhangi bir aşamasında kullanılabilmektedir . Maksatlı olmasa da aklama suçuna karışmış bir kuruluşun itibarının zedelenmesi riski de bulunmaktadır .
Kripto para borsasında hizmet sağlayıcıları için önemli etik ve uyum kriterlerini sıralayacak olursak ;
• Ulusal ve uluslararası bağlamda düzenleyici otoriteler ile iş birliği yapmak
51
4 Association for Digital Markets / Code of Conduct / http :// www . theadam . io / code / Erişim Tarihi : 24.11.2020
5 Dijital Varlık Regülasyonu , “ Çapraz Ülke Analizi ”, Paribu-Stasis / https :// www . paribu . com / Erişim Tarihi : 05.11.2020