INmagazine Sayı 21 Etik ve İtibar Derneği | Page 51

Kripto Para Dünyası ’ nda Etik ve Uyum

Kripto para sistemi kriptolojiden gelir , yani temel mantığını şifreleme biliminden alır . Sanal ortamda kullanılan bir dijital para birimi olan kripto paraların güvenliği dijital ortamda oluşturulan algoritmalar ile şifrelenir . Bunlara kısaca dijital para birimi de diyebiliriz .

Günümüz ekonomisinde kullandığımız itibari para birimlerinin ( Dolar , Euro , Türk Lirası vb .) kripto paraya dönüştürülmesi , alım satım işlemlerinin yapılması için hizmet veren platformlar Kripto Para Borsası ’ nı oluşturmaktadır .

Kripto para birimleri herhangi bir kişi , ülke , lider veya kuruluş tarafından yönetilmemektedir . Kontrolü hiçbir otorite ve merkezi güç tarafından sağlanmamaktadır .
Kripto Para Birimleri içinde Bitcoin en popüler olan ve en bilinenidir . 2009 yılında Satoshi Nakamoto tarafından kriptolama sistemi kullanılarak ilk kripto para Bitcoin ’ in üretilmesi ile block-chain ( Blokzincir ) teknolojisi gündeme gelmiştir . Bitcoin işlemleri Blokzincir diye adlandırılan bir veri kayıt sisteminde toplanır . Bunu dijital bir defter gibi düşünebiliriz . Verilerin biriktirildikleri bloklar tıpkı bir zincir gibi , birbirlerine şifreleme algoritmaları ile bağlanarak saklanır .
Kripto paraların yer aldığı Blokzincir üzerinde yapılan alım satım işlemleri parçalara bölünerek birçok kez farklı cüzdan hesaplarına gönderilerek takibi zorlaştırılabilmektedir . Bu da yasal olmayan birtakım aktivitelerde kullanılmasına zemin hazırlamaktadır .
Bazı ülkeler kripto paraları tamamen yasaklarken , bazı ülkelerde ise yasal düzenlemeye tabi değildir ancak alım-satım işlemleri yapılabilmektedir .
Kripto paralar ortaya çıkış mantığı gereği sınırlar ve ülkeler arasında bir düzenlemeye ve merkezi kurumlara tabi olmadan çok hızlı bir şekilde el değiştirebildiğinden bu durum , elde ettiği suç gelirlerini ülkeler ve kişiler arasında bir denetime takılmadan transfer etmek isteyen kötü niyetli kişilerin kripto paraları tercih etmelerine sebep olabilmektedir .
Günümüzde bankacılık sistemleri müşteri kabul süreçleri ve uluslararası para transferlerinde oldukça sıkı kontrol ku-
49