INmagazine Sayı 21 Etik ve İtibar Derneği | Page 38

ANKET

TEİD Mevzuat Geliştirme ve Etkinleştirme Çalışma Grubu Anketine Bakış

Geçtiğimiz aylarda yolsuzluk ve rüşvetle mücadeleye ilişkin 22 sorudan oluşan bir anket hazırlayan Mevzuat Geliştirme ve Etkinleştirme Çalışma Grubu sonuçları tartışmak üzere 61 kişinin katıldığı bir online etkinlik düzenledi . Anket ’ te yer alan yedi soru üzerinde yoğunlaşılan ankette elde edilen sonuçlar karşılaştırıldı ve sorular üzerinde ayrı ayrı tartışıldı .

Anketin Av . Begüm Biçer İlikay tarafından ayrıntılı olarak değerlendirmesine linkten ulaşabilirsiniz . Aşağıda sonuçların yanı sıra , anketin ayrıntılı değerlendirmesinden , İlikay tarafından yapılan alıntılar bulunmaktadır .
Soru 1 : Şirketinizde , rüşvetle ve yolsuzlukla mücadele konularını da kapsayan , bir ihlal gördüğünde çalışanların başvurabileceği bir ihbar ( whistleblowing ) hattı mekanizması / kanalı var mıdır ?
36
Genel Anket ’ ten elde edilen sonuçlar :
Evet . Yanıt Seçenekleri
Yanıtlar
Hayır .
Evet . 50.82 % 31
Kısmen . Kısmen .
Hayır .
31.15 % 19
13.11 % 8
Bilmiyorum
Bilmiyorum .
Toplam
4.92 % 3 61
0 % 10 % 20 % 30 % 40 % 50 % 60 % 70 % 80 % 90 % 100 %
Dünyadaki gelişmeler , yolsuzluk ve rüşvet olaylarının genellikle sıkı bir denetim sonucu değil , bu tip ihbar hatlarına yapılan bildirimlerle ortaya çıkarıldığını gösteriyor . Bildirimde bulunanlar ; mutsuz , eski bir çalışan olabileceği gibi yolsuzluğa önceden dahil olan ancak artık parçası olamayan veya almak istediği payı alamayan bir çalışan veyahut şirketi dışarıdan gözlemleyerek yolsuzluğu tespit eden ve şirketi uyarmak isteyen menfaat sahipleri olabiliyor . Bu kapsamda , ihbar hatları yolsuzluğa karşı şirketi koruyabilecek önemli bir direnç mekanizması oluşturmaktadır . Elbette , tek başına bu hattın varlığı yeterli görülmemelidir .