INmagazine Sayı 21 Etik ve İtibar Derneği | Page 36

ETİK
Buna göre çalışanların sessiz kaldığı
ve şirkete en çok maliyete sebep
olan 5 konu belirlendi .
Agresif Çalışma Arkadaşları :
Kaba , zorlayıcı , savunması , saygısız
çalışma arkadaşları ile yüzleşmekte
sorun yaşamak . Örnekler
arasında sert söylemler , dedikodu
, zorbalık , taciz gösterildi .
Stratejik yanlış adımlar : Kurumun
faaliyetlerindeki açık yanlışlar
hakkında konuşamama .
34
Liderlik , uzmanlara danışmadan kararlar aldığında veya çalışanların dinlemediğinde ise sorunun daha fazla arttığı görülmektedir .
Tembel veya yetersiz meslektaşlar : Performansı düşük olan çalışma arkadaşları aleyhinde davranamamak ve onları korumak için sessiz kalmak .
Kötü niyetli patronlar : Kontrolü ve gücü elinde tutan yöneticilerin kasıtlı ve kötü niyetli davranışlarla karşı sessiz kalmak .
Katılımcılara şikayet ettikleri bir konu hakkında sessiz kaldıkları zaman ne yaptıkları sorulduğunda % 78 ' i başkalarına şikayette bulunduklarını , % 66 ' sı fazladan veya gereksiz iş yaptıklarını , % 53 ' ü sorun hakkında gereksiz düşündüklerini ve % 50 ' si de sinirlendiklerini söylemişlerdir . Bu davranışlar yararsız olduğu kadar da hem kuruma hem de kişiye maliyetlidirler . Ankete katılanların % 40 ' ı en az iki hafta boyunca , sessiz kalmaya zorlandıkları konu yüzünden verim kaybı yaşadıklarını ifade etmişlerdir .
Peki bu sessizlik komplosundan bir şirket nasıl kurtulabilir ? Cevap herkesin
de tahmin edeceği gibi Speak Up kültürünün şirket içinde yeşermesi olarak verilebilir . Şirket içinde ifade özgürlüğünün tanınması ve çalışanların da yüksek sesle konuşmaktan dolayı hiçbir zarar görmeyeceklerinin farkında varması bu komplonun kırılmasındaki en önemli faktörlerden biri olabiliyor .
Define Adası ve Dr . Jekyll ile Bay Hyde romanlarının yazarı Robert Louis Stevenson ’ un söylediği şu vecize sözü hep akılda tutmak gerekir : “ En acımasız yalanlar çoğu zaman susarak söylenir .”
Yönetim kaosu : Şirket için sorumluluk ve yetkiler konusunda kafa karışıklığı olması ve bu konu hakkında endişeleri dile getirememek .
Kaynakça The Elephant in the Room : Silence and Denial in Everyday Life : Eviatar Zerubavel
Relationship between Organizational Mobbing and Silence Behavior among Teachers : Selda Polat Hüsrevşahi
Organizational Silence : A Barrier to Change and Development in a Pluralistic World Elizabeth Wolfe Morrison and Frances J . Milliken
Örgüt Kültürü ile Örgütsel Sessizlik Arasındaki İlişkinin İncelenmesi , Yrd . Doç . Dr . Ali Acaray , Doç . Dr . Hülya Gündüz Çekmecelioğlu , Dr . Abdulkadir Akturan
https :// hbr . org / 2016 / 12 / how-a-culture-of-silence-eats-away-at-your-company
Conceptualizing Employee Silence and Employee Voice As Multi-dimensional Constructs ; Van Dyne , Ang , & Botero
Bu yazıda kullanılan görseller www . shutterstock . com sitesinden alınmıştır .