ETİK
22
nin sona ermesinden sonra ise , Johny Cash ’ e herhangi bir sempatisi kalmamış ve eski favori grubu Rolling Stones ’ u dinlemeye devam etmiştir . Elbette bu sonucun ardında yatan çok sayıda teknik ve bilinç altı kaynaklı sebepler olduğu söylenebilir . Ancak bireylere uygulanan farklı nöroteknolojiler başka ne gibi davranışsal değişiklik veya yan etkiler yaratabilir sorusu gündeme gelmektedir .
Beyin – bilgisayar arayüzlerinin çok daha geniş bir aralıkta ve çok daha hızlı bir şekilde nöral sinyal alabilmesi ve kullanılan robotik teknolojilerin derin öğrenme algoritmaları ile geliştirilmesi sonucunda , bireyin davranışlarının salt kendi bilincinin bir ürünü olup olmadığına dair belirsizlikler yaşanabilir . Örneğin , zihnimizde beliren bir istek ya da güdüyü , her zaman davranışsal olarak gerçekleştirmek istemeyebiliriz . Ancak geliştirilmiş beyin – bilgisayar entegre sistemlerinin otomatik tamamlama ( auto-complete ) fonksiyonları , henüz biz zihnimizde beliren bir düşünce ya da niyetin farkına dahi varmadan bu düşüncenin davranış olarak gerçekleştirilmesine sebep olabilir . Bireyler arasında zihinsel iletişimi sağlayabilecek beyin implantlarının kullanımının ise , bireylerde benlik algısının bozulması , kimlik bölünmesi , bireylerin kim olduklarına , düşüncelerinin kendilerine ait olup olmadığına dair belirsizlikler yaşamaları gibi sonuçlara sebep olabilecektir . Nöroteknolojinin bireylerle etkileşim alanının genişlemeye başlaması ve kitlesel kullanımın yaygınlaşması halinde , bireylerin , şahsi kimliklerinin ve benlik algılarının mutlak olarak dış müdahalelerden korunması gerekmektedir .
iii . Özgür İrade Hakkı Esasen şahsi kimlik hakkı ile de doğrudan ilişkili olan bu hak , nöral verinin ya da farklı verilerin elde edilmesi ile ulaşılan nöral bilgilerin , üçüncü şahıslar tarafından , bireyin kendi davranışları üzerindeki otonomisini kısmen ya da tamamen kaldıracak şekilde kullanılmasını riskine karşı bireyin mutlak olarak korunmasını amaçlar . Nöroteknolojilerin gelişmesi ve yaygınlaşması sonucunda , tıpkı kişisel verilerde olduğu gibi , toplumsal fayda amacı arkasında geniş çapta nöroverinin devlet kurumları başta olmak üzere ticari şirketler tarafından kullanılacağı öngörülebilir bir risktir . Bireyin otonomi yetkisini kaybetmesi , sadece nöral aktiviteye yapılacak müdahaleler ve zihinsel manipülasyon yoluyla değil , maddi ve manevi bütünlüğün bozulması yoluyla da gerçekleştirilebilir . Müdahalenin bireyin zihinsel aktivitelerine değil , entegre olan cihaza bağlanılarak sistemin kontrolünün ele geçirilmesi suretiyle yapılması halinde bireyin iradesi dışındaki eylemler gerçekleştirilebilir ( nesnelerin interneti ). Özellikle robotik kol , bacak kullanımında bu robotik sistemlerin hacklanmesiyle gerçekleştirilebilecek irade dışı eylemlerde , bireyin maddi ve manevi bütünlüğü bozulması riski doğacaktır . Her ne suretle gerçekleşirse gerçekleşsin , bireyin , eylemleri üzerinde otonomi yetkisini kaybetmesi halinde meydana gelebilecek zararlara dair so-