Nöroteknoloji , insanın özgür iradesi , kendi manevi aidiyeti , bireyin kendi kararlarındaki otoritesi gibi kavramları ne şekilde etkileyebilir , bireyin kendi zihinsel aktivitelerine ne şekilde müdahale edebilir ? arayüzleri sayesinde , felçli bireyler zihin gücüyle birtakım basit aktiviteleri gerçekleştirebilmelerini sağlayan robotik kol , bacak gibi organları kullanabilmektedir . Parkinson , epilepsi , demans gibi hastalıklar ile bazı psikiyatrik problemlerin sebepleri ve tedavisi için büyük fayda sağlayacak bu yeni nöroteknolojiler , aynı zamanda zeka , hafıza , duygular , karakter gibi insanın manevi kimliğini oluşturan sistemlerin arkasında yer alan öz mekanizmanın çözümlenmesini de mümkün kılacaktır .
Ancak insan beyninin işleyişinin deşifre edilmesi , insan zihnini müdahale ve manipülasyon risklerine açık hale getirebilecektir . İnsan beynine yerleştirilen beyin implantları ve bu donanımlarla entegre robotik teknolojiler sayesinde şimdikinden çok daha hızlı ve günlük fiziksel aktiviteler gerçekleştirilebilecek , entegre sistemlerin yer aldığı cihazlar doğrudan beyin aktiviteleri ile kullanılabilecek , beyin implantı kullanan bireyler arasında duygu ve düşünce paylaşımı doğrudan gerçekleştirilebilecektir .
19
Nöroetik soruları Nörobilimciler , bu gelişmelerin “ nöroetik ” ile paralel bir şekilde ilerlememesi sebebiyle büyük endişeler taşımakta . Nöroetik , nöroteknoloji alanındaki tedavi yöntemlerinin insanın maddi ve manevi bütünlüğü ve zihnin özerkliğine yönelik teşkil ettiği riskler ve kimlik karmaşası gibi sebebiyet vereceği yan etkileri göz önünde bulundurarak , çözüm bulunması gereken sorunları ve etik kaygıları sıklıkla gündeme getirmekte . Peki ne gibi etik kaygılardan söz ediyoruz ?
Nöroetiğin sorularından birkaçı şu şekilde : Nöroteknoloji , insanın özgür iradesi , kendi manevi aidiyeti , bireyin kendi kararlarındaki otoritesi gibi kavramları ne şekilde etkileyebilir , bireyin kendi zihinsel aktivitelerine