19
Kişisel veri alanı gittikçe genişlerken bu verilerin bireylere zarar verecek şekilde kullanılmaması gerekse de aksi durumlar çoktan yaşandı ve belki de yaşanmaya devam ediyor. İnsanlığın tamamının çok hassas olduğu, olması gerektiği bir kitle olan çocuklar bile bu sürecin kurbanı oldular.
2016 yılında patlak veren“ Elsagate” olarak bilinen YouTube skandalı, dijital dünyanın fark edilmemiş boşluklarını kullanarak sonucunu umursamaksızın gelir odaklılığının en çarpıcı örneklerinden birini oluşturuyor.
2006’ dan itibaren Google’ ın sahibi olduğu ve 2007 itibariyle kullanıcıları ile reklam gelirlerini paylaşan Youtube; 2015 yılının Mart ayından itibaren otomatik oynatma özelliğine sahip ve bu özellikle kişilerin YouTube’ da daha fazla zaman geçirmesi hedefleniyor. Bununla beraber 2012 yılından itibaren videoların izlenme süreleri“ tavsiye edilen” video üzerinde doğrudan etkiye sahip. Durum böyleyken, yapılan araştırmalar ilk 48 saat içinde videoların abonelere ulaşma oranının belirli bir sayıyı aşması halinde izlenme oranında bir sıçrama söz konusu olduğunu göstermekteydi ve uzun süreli videolar daha çok izleniyordu. Bazı içerik üreticiler gelir kapısı olarak kullandıkları YouTube’ da“ tavsiye edilen” video algoritmasının açıklarını aramaya başladı ve korkunç bir sonuç ortaya çıktı.
AYNI ARAŞTIRMAYA GÖRE TÜRKIYE EN AKTIF FACEBOOK KULLANICILARI OLAN ÜLKELER SIRALAMASINDA 52.000.000 AKTIF KULLANICI ILE 9. SIRADA YER ALIYOR.
çocuklarla sağlanabilirdi. Bu nedenle de çocuklar için, çocuklara uygun olmayan içerikler üretilmeye başlandı. İçeriklerin çocukların ilgisini çekmek için onlar tarafından en çok rağbet gören süper kahramanlar kullanıldı. Videolar düşük kaliteli, çoğu zaman sözsüz, müzikli ve masum şekilde başlıyordu. Ardından ortaya işkence, cinsellik, şiddet içeren öğeler çıkıyordu. Ya animasyon ya da insanların kostümler giyerek canlandırdığı videolarda, kahramanların birbirlerinin üzerine işemesi, bağlanıp kaçırılması, istismar edilmesi gibi görüntülerine çığlık ve ağlama sesleri eşlik ediyordu.
Bu konu çeşitli mecralarca 2017 yılının başlarından itibaren ortaya konsa da uzun süre fazla üzerinde durulmadı ve çocuklar saatlerini bu tip videolar izleyerek geçirdiler. YouTube’ un konuya dair adım atması için ise 11 ay daha geçmesi gerekti ve Kasım ayında 5 maddelik bir tedbir mekanizması yayımlandı. Ancak asıl adım, büyük firmaların reklamlarını YouTube’ dan çekmeleri ile atıldı. 270’ ten fazla kanal kapatıldı, 150.000’ in üzerinde video silindi, 625.000 video yoruma kapatıldı, 2 milyona yakın videodan ve çocuk içeriğini kötüye kullanan 50.000’ in üzerinde kanaldan reklamlar kaldırıldı. Yani YouTube’ un karar verme sürecini olayın en başında da en son durumunda da etkileyen en temel unsur ne yazık ki reklam gelirleri oldu.
19
Farklı sorumlulukları olmadığından bolca zamana sahip ve en kolay ilgi ağına girebilecek, en uzun süreli izleme oranı, okul öncesi( 3-7 yaş arası)
Günlük hayatlarımızın sıradan bir parçası hale gelen online platformlar elbette ki YouTube’ dan ibaret değil ve ihlaller de bununla sınırlı değil. Yakın