INmagazine 36. Sayı INmagazine Sayı 36 | Page 58

HUKUK
56
Eğer sistem avukat ile müvekkil arasında sağlıklı ilişki kuramazsa yargılamanın bir ayağı işlevsiz hale gelir , dolayısıyla hukuk devleti ilkesi zedelenir . Avukatın meslek sırrının korunması , avukatın veya müvekkilinin bireysel sorunu değildir , bilakis sır saklama yükümlülüğünde ve meslek sırrının korunmasında kamu yararı bulunmaktadır .

Türkiye ’ de avukat-müvekkil gizliliğine ilişkin başlıca yasal düzenlemeler Avukatlık Kanunu ’ nun avukatın sır saklama yükümlülüğünü

düzenleyen 36 . maddesi
, yine Avukatlık Kanunu ’ nun avukat
bürolarında ve konutlarında arama / el
koyma işlemlerinin usulünü belirleyen
58 . maddesi , Türkiye Barolar Birliği
Avukatlık Meslek Kurallarının “ meslek
sırrı ” ilkesine dair 37 . maddesi ,
5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanunu
’ nun (“ CMK ”) avukatların sır saklama
yükümlülüğünü teminat altına
alan 46 . maddesi ve nihayet avukatlık
bürolarında arama / el koyma işlemlerinin
ne şekilde yerine getirileceğini ortaya koyan 130 . maddesidir . 1 Meslek sırrı kavramını güvence altına alan
tüm bu düzenlemeler , kişinin endişe ve
korkuya kapılmaksızın avukata başvurabilmesini
, avukata güven duymasını ,
elindeki tüm bilgileri avukatıyla paylaşmasını
, avukatıyla açık ve şeffaf bir
ilişki kurmasını amaçlar . Eğer sistem
avukat ile müvekkil arasında sağlıklı ilişki kuramazsa yargılamanın bir ayağı işlevsiz hale gelir , dolayısıyla hukuk devleti ilkesi zedelenir . Avukatın meslek sırrının korunması , avukatın veya müvekkilinin bireysel sorunu değildir , bilakis sır saklama yükümlülüğünde ve meslek sırrının korunmasında kamu yararı bulunmaktadır . Ancak , buna rağmen , yukarıdaki düzenlemelerin avukat-müvekkil ilişkisinde nihai ve mutlak bir koruma tesis edip etmediği tartışmalıdır . Gerçekten , idari kurumların yaptıkları yerinde incelemeler sırasında avukatlar tarafından oluşturulmuş bazı belgelerin kurum uzmanları tarafından incelenip incelenemeyeceği her durumda net olmayabilmektedir . Bu yazımızda TEİD İç Soruşturmalar Çalışma Grubu ’ nun hazırladığı ’ nin 2 yayımlanma tarihinden sonraki bazı yargı kararlarına da yer vermeyi ve konuyu uluslararası hukuktan örnekler vererek ortaya koymayı amaçlıyoruz .
1 CMK m . 130 : “… Yetkili hâkim el konulan şeyin avukatla müvekkili arasındaki meslekî ilişkiye ait olduğunu saptadığında , el konulan şey derhâl avukata iade edilir ve yapılan işlemi belirten tutanaklar ortadan kaldırılır .”; Avukatlık Kanunu m . 36 : “ Avukatların , kendilerine tevdi edilen veya gerek avukatlık görevi , gerekse Türkiye Barolar Birliği ve barolar organlarındaki görevleri dolayısıyla öğrendikleri hususları açığa vurmaları yasaktır .”
2 TEİD İç Soruşturmalar Çalışma Grubu ’ nun hazırladığı İç Soruşturmalar Rehberi