ETİK melerin bir sonucu olarak özel sektördeki kuruluşların da yapay zekâ kullanımına ilişkin düzenlemelerinin ve etik uyum manifestolarının olması , kamuya açık kaynaklardan paylaşılarak tüm paydaşların bilgilendiriliyor olması önem taşımaktadır .
Sonuç olarak ; tüm teknolojik gelişmeler gibi yapay zekânın da medeniyeti ileriye taşıyacak , toplumlara fayda sağlayacak ve insanlığa yeni ufuklar açacak bilimsel bir keşif olduğu gerçek . Aynı zamanda , içerisinde çok büyük potansiyel barındıran tüm gelişmeler gibi çok büyük riskleri barındırdığı da bir gerçek . Bu durumun farkında olmak bizleri korkutmamalı aksine yapay zekâ teknolojisinden maksimum faydayı sağlamak için bu riskleri çok iyi analiz edip gereken önlemleri henüz geliştirme aşamasında alarak yapay zekânın hizmetkârı değil efendisi olmalıyız . İnsanlığı daha ileriye taşıyacak bu teknolojinin olası risklerinden korkup onu kabul etmemek yerine kontrolü elimize alarak mevcut riskleri bertaraf etmeye odaklanmalıyız .
46
Uluslararası kuruluşlarda ve kamu düzeyinde yapılan bu yasal düzenlemelerin bir sonucu olarak özel sektördeki kuruluşların da yapay zekâ kullanımına ilişkin düzenlemelerinin ve etik uyum manifestolarının olması , kamuya açık kaynaklardan paylaşılarak tüm paydaşların bilgilendiriliyor olması önem taşımaktadır .
Bunu , yukarıda belirttiğimiz potansiyel işsizlik krizleri üzerinden somut bir örnekle açıklamak gerekirse ; evet yapay zekâ teknolojisi her sektörden çeşitli çalışma alanlarını zamanla ortadan kaldıracak . Bu gerçek , Titanic gemisinin çarpmak üzere olduğu buzdağı gibi önümüzde duruyor . Bu noktada bizim yapmamız gereken ilk şey buzdağının orada olduğunu yani riskimizi zamanında tespit edip bunu kabul etmek . İkinci adımda ise ; gemimizi en az hasarla bu tehlikeden nasıl sağ çıkaracağımız üzerine analizler yapıp zamanında doğru önleyici aksiyonların alınmasını sağlamak . Titanic ’ in batmasına ancak bu şekilde engel olunabilirdi . Yapay zekâ şu an yaptığımız iş alanlarını yok edecekse kendimizi alanımızda yapay zekânın yaratacağı yeni iş süreçleri üzerine geliştirmek yapabileceğimiz önleyici aksiyonlardan en önemlisi . Eğer yok olacağımızı bilerek hiçbir şey yapmadan durup buzdağına çarpmayı beklersek okyanusa gömülmek her birimiz için kaçınılmaz son olacaktır .
Son söz olarak ; tüm bu risklerin farkında olup gereken önlemleri alarak yapay zekâyı kullanmamız neticesinde binlerce yıllık gelişim sürecimizde önemli bir eşik daha atlamış olacağız . Andre Gide ’ nin şu güzel sözünü hatırlamakta fayda var ; “ Kıyıyı gözden kaybetmeye cesaret edemeyen insan yeni okyanuslar keşfedemez .”
Not : Bu yazı yapay zekâya yazdırılmamış olup tamamen insan zekâsı ürünüdür ! Şimdilik …