Türkiye ’ nin aralarında yer aldığı bölge ülkelerinde sorumlu iş yönetimi ilkelerine uyumlu politikaların oluşturulması , ülkelerde yer alan Ulusal Temas Noktalarının kurumsal kapasitesinin artırılması , önde gelen sektörlerde ve tedarik zincirlerinde ihtiyaç duyulan uyum analizi ve sorumlu iş yönetimi uygulamalarının yaygınlaştırılmasına yöneliktir .
Türkiye ’ nin Orta Doğu / Kuzey Afrika ile Orta Asya bölgeleri ile olan güçlü ekonomik ve ticari ilişkileri , sürdürülebilirlik ve tedarik zinciri yönetimi ile ilgili konularda ülkemizin öncü bir rol oynayabileceği ve bu bölgelerde sorumlu iş idaresi anlayışının gelişmiş ülke standartlarına yükseltilmesini sağlayabileceğine işaret etmektedir . Bölge ülkelerinin , Türk şirketlerinin tedarik zincirlerinde kayda değer bir yer tuttuğu ve yeni uluslararası mevzuatın , tüm tedarik zincirindeki sosyal risklere karşı yasal yükümlülük getirdiği göz önüne alındığında hem ülkemizdeki hem de bölgedeki sorumlu iş davranışı anlayışının geliştirilmesinin önemi ortaya çıkmaktadır .
OECD ’ nin son rehber güncellemesiyle eş zamanlı olarak “ Sorumlu İş Yönetiminin Teşvik Edilmesinde Devletin Rolüne İlişkin Tavsiye Kararı ” 2022 yılı sonunda kabul edilmiştir . Sorumlu İş Yönetimi kavramının benimsenmesinde kamunun rolüne dikkat çeken Tavsiye Kararı , devletlere ve ilgili paydaşlara , sorumlu işletme davranışını mümkün kılan ve teşvik eden politikalar tasarlama ve uygulama çabalarında yardımcı olmak için 21 ilke ve politika önerisinden oluşan bir set ortaya koymakta ve böylece politika ve uygulama birliği amaçlanmaktadır .
Sorumlu İş İdaresi uygulamalarının gönüllülük esasından zorunlu ve bağlayıcı uygulamalara evrildiği bu dönemde , iş hukukundan rekabete , çevresel düzenlemelerden yapay zeka ve teknolojiye , iş idaresi ile ilgili her alanda sosyal sorumluluk ve sürdürülebilirlik ile ilgili bir anlayış birliğinin sağlanması yoluyla kamunun rehberlik rolünün güçlendirilmesi beklenmektedir .
Sorumlu İş Anlayışını benimseyen şirketler , etik ve itibar liginde üst sıralara tırmandıkları gibi , ticari rekabette de büyük avantajlar sağlayacaktır . İtibarın maddi karşılığının ölçülmesinin mümkün olmaması bir tarafa , bağlayıcı sosyal yükümlülüklerini yerine getirmeyen firmaların iş yapma imkanları yasal olarak kısıtlanacağı da unutulmamalıdır .
Sorumlu İş İdaresi alanındaki en kapsamlı uluslararası standartları belirleyen OECD rehberlerini , tanıtım ve uygulamalarından sorumlu Türkiye Ulusal Temas Noktasının iletişim bilgilerini tekrar hatırlatmak isterim . Konu ile ilgili her türlü soru , öneri ve işbirlikleriniz için bizlerle temasa geçmenizi bekleriz : www . sanayi . gov . tr
39
Sorumlu İş Davranışı ve beraberinde gelen risk odaklı uyum çalışmalarını , ek bir maliyet unsuru ve idari yük olarak görmek yerine , sektörde olumlu bir ayrıştırıcı , rekabet gücünü artırıcı ve sosyal barışı güçlendirici bir yaklaşım olarak benimsemek , şirketlerimiz için doğru bakış açısı olacaktır .