”
Analytiikan käyttö tulee lisääntymään
HR-puolella.
HR4: n toimitusjohtaja Jarmo Lönnfors sanoo että digitaalisten ratkaisujen kehittäminen ja käyttöönotto on monella liiketoiminnan keskeinen kehittämisalue.
mahdollisuudet, osallistumisen ja vaikuttamisen mahdollisuudet, hyvinvointi, innostus ja yhteispeli.
” Yrityksen toimintakulttuuri on näkymätön asia, joka silti vaikuttaa niin moneen asiaan”, toteaa Leskinen ja lisää, että varsinkin vanhoissa ja isoissa taloissa kulttuuriin voi liittyä tietty konservatiivisuus ja jähmeys – siinä missä startupit ovat ketterämpiä ajatuksiltaan.
Tutkimusjohtaja Teemu Putto opastaa yrityksiä aidosti kysymään, mitkä asiat ovat olennaisia henkilöstölle. Kun taloon saadaan oikeanlaisia” kulttuurin rakennuspalikoita”, on se myös paljon houkuttelevampi työnantajaprofiililtaan.
” Nämä ovat asioita, joihin pitää todella panostaa, sen sijaan että vain oletetaan, että ne ovat kunnossa”, Putto toteaa.
Digi-HR tulee hitaasti Tutkimus selvitti myös yritysten tekemien digiloikkien kantavuutta. Vastaajista 46 % on käynnistänyt keskustelut digitaalisesti suuntautuneen ajattelutavan kehittämiseksi.
Joidenkin palautteiden mukaan teknologiaa ja työkaluja on kehitetty, mutta niiden hyödyntäminen on vielä puutteellista, kun henkilöstön tavat toimia eivät olekaan muuttuneet. Sähköisten prosessien käyttöönotto aiheuttaa usein myös vastustusta henkilöstön keskuudessa.
Vastausten perusteella uuden teknologian hyödyntämisessä voi olla kysymys vaikkapa uudentyyppisestä CRM-järjestelmästä, digitaalisesta portaalista tai palautesovelluksesta.
Henkilöstöjohtamiseen liittyviä digitaalisia työkaluja on kuitenkin käytössä vain vähän. Esimerkkeinä näistä mainittiin mm. sähköinen oppimisympäristö ja sisäisen viestinnän työkalut.
” Digitaalisten ratkaisujen kehittäminen ja käyttöönotto on monella kuitenkin liiketoiminnan keskeinen kehittämisalue”, Jarmo Lönnfors toteaa. Tähän voidaan saada muutos piankin:
” Kun johto lähtee orkestroimaan muutosta nykyistä tehokkaammin, esimerkiksi hallinnon työt pystytään mittaroimaan ja saadaan tietoa, jolla todella on merkitystä”, hän tarjoaa yhden esimerkin.
Mittaa niin tiedät Teemu Putto toteaa, että HR ei ehkä perinteisesti ole ollut kovin sinut esimerkiksi analytiikkatyökalujen kanssa, mutta uudet tuulet puhaltavat nyt.
” Analytiikan käyttö tulee lisääntymään HR-puolella – sen on oikeastaan pakko lisääntyä”, hän napauttaa.
Tutkimuksen mukaan tärkeimmät kehityskohteet HR: n näkövinkkelistä ovat johtamiskulttuurin kehittäminen( 33 %), esimiestyön kehittäminen( 31 %) ja muutoksen johtaminen( 26 %). Lönnfors, Leskinen ja Putto katsovat, että näistä rasteista selvitään kyllä, mikäli HR: llä on johdon luottamus ja riittävästi resursseja.
” Johdon taas pitää budjetoida aikaa ja rahaa HR-asioihin, jotta yhtälö toimii”, lisää Leskinen.
Next Level HR Pulssista saatu palaute on ollut hyvää, ja tulevaisuudessa tutkimus halutaan vetää läpi kerran tai kaksi vuodessa. Teemu Puton mukaan mielenkiintoisia tutkimuskysymyksiä on edelleen paljon:
” Tutkimusta tehdessämme hämmästyimme sitä, miten monessa paikassa tehtiin vielä töitä aika perusasioiden kanssa. Jatkossa on kiinnostavaa seurata, miten muutos etenee eri organisaatioissa.” n
20 HR viesti 5 / 2017