HR viesti 5/2016 | Page 45

merkiksi työnantajalla ja HR-yksiköllä on vissi rooli ja intressi asian suhteen, mutta suurin intressi on – ja pitääkin olla – työntekijällä itsellään.
Omasta osaamisesta kannattaa pitää huolta, sillä muuten syntyy oppimisvelkaa – aivan kuten rakennusten osalta syntyy korjausvelkaa. Kuosmasen mukaan” oppimisvajeen” suhteen tilanne on päässyt pahaksi, koska suuret yritykset samaan aikaan irtisanovat suuria määriä ja palkkaavat suuria määriä väkeä.
” On siis halvempaa ottaa uusia kuin kouluttaa vanhoja, koska oppimisvelka on muodostunut niin suureksi.” Mutta, mutta: huolehtimalla omasta kehityksestään työntekijä voi samalla tehdä itsestään organisaatiolle hyvinkin arvokkaan.
Lue rivien välit Kuosmanen arvioi, että digitalisaation ja kansainvälistymisen myötä verkkokurssit( itseopiskeluun perustuvat ja pääsääntöisesti englanninkieliset) ovat yleistyneet nopeasti. Hänen mukaansa verkkokursseilla on oma, yhä kasvava roolinsa oppimisen tarjottimella, mutta tarjontaan tutustuessa on syytä olla tarkkana. Verkkoversiona toteutettavat kurssit lupaavat välillä kuun taivaalta, vaikka yksin netin käyttö ei ketään tee autuaaksi.
Kuosmanen myös haastaa monen yrityksen hellimän ajatuksen siitä, että kaikki oppi on kannattavinta ostaa samasta paikasta.” Kustannussäästöt, jotka saadaan aikaan koulutusostoja keskittämällä, ovat kuitenkin marginaalisia liiketoiminnan menetettyyn hyötyyn nähden. Mikään koulutusorganisaatio ei ole paras kaikessa.”
Kuosmanen ei usko, että keskittämällä saataisiin” parhaita koulutuksia parhaaseen hintaan”, sillä eri aihepiirien koulutukset edustavat aivan eri markkinoita:
” Niillä on yleensä eri kohderyhmä, eri kouluttajat ja erilainen markkinoiden dynamiikka.”
Valistuneen ostajan puolella Tällainen harha pääsee syntymään helposti, koska kaikilla tuntuu olevan tarjolla sitä yhtä ja samaa.” Ostajan kannalta on kuitenkin edullista olla sitoutumatta, tutkia mahdollisuuksia ja ostaa parhaalta”, uskoo Kuosmanen.
” Koulutusmarkkinoilla uusia asioita tulee niin tiuhaan, että paras vaihtuu usein.”
Mutta mikä auttaa, kun kerran tarjontaa on paljon ja aikaa puolestaan vähän? Kuka tänä päivänä ehtii kartoittaa vaihtoehtoja, etsiä tiedon sirpaleita, kilpailuttaa ja kysellä suosituksia? – Kuosmanen tiedostaa ongelman olemassaolon: on inhimillistä tinkiä laadusta saadakseen jotain nopeammin ja halvemmalla. tuna. Maaliskuussa 2016 näki päivänvalon oppimisen verkkokauppa Oppia. fi – ja uusi koulutusportaali on selvästi tavoittanut jotain oleellista ajan hengestä.
” Kauppa on saanut lentävän lähdön ja tänä vuonna sen liikevaihto on lähes kolme miljoonaa euroa”, Kuosmanen kertoo.
Vaikka verkkokaupasta puhutaankin, Kuosmanen ei ole mikään teknokraatti, jonka mukaan teknologia ratkaisee kaikki koulutukselliset haasteet. Tekniikka on toissijaista, kun sitä vertaa ajankäyttöön – miten varmistan sen, että käytän jonkin tietyn ajan oppimiseen?
” Tämä on erityisesti sosiaalinen kysymys, sillä ihmisen kalenterista kilpailevat työnantaja, perhe, läheiset, sukulaiset, kaverit, harrastukset …”
Kuosmanen huomauttaa, että Oppia. fi pitää huolen myös siitä, että organisaation asiantuntijoilta löytyy oikea kansainvälinen sertifikaatti todisteeksi ammattitaidosta. Apua on siitäkin, että yrityksen HR-vastaavat voivat tunnistaa esitetyt sertifikaatit laadukkaiksi esimerkiksi rekrytointiprosessissa. n
Oppimisen kolme tasoa
Oppiminen voidaan jakaa karkeasti kolmeen tasoon, joiden tunnistaminen auttaa hahmottamaan oppimisen välineitä ja sen johtamista:
1 Suorituksen hallinta. Yksilöt osaavat työtehtävänsä ja tehtävät on sovitettu hyvin yhteen.
2 Jatkuvan parantamisen hallinta. Perustuu systemaattiseen ongelmanratkaisuun käytössä olevien prosessien ja menetelmien kehittämisessä.
3 Työtoiminnan uudistamisen hallinta. Työn tarkoitus otetaan uudelleen mietittäväksi, ja sen myötä uudistetaan koko toimintakonseptia. http:// www. ttl. fi / fi / tyoyhteiso _ ja _ esimiestyo / muutoksen _ hallinta _ ja _ kehittaminen / nykymuutos _ haastaa _ toimintatavat / sivut / default. aspx
Uudenlainen verkkokauppakonsepti Wakarun tarjoama ratkaisu on kerätä alan parhaat saman lipun alle – ja varmistaa, että sieltä kiireinenkin löytää tarvitsemansa, omalle osaamistasolleen ja oppimistavalleen suunnat-
Lähde: TTL
5 / 2016 HR viesti 45