HR viesti 4/2024 | Page 12

tunteita , erityisesti niillä , jotka tekevät yli 75 prosenttia työajastaan etänä .
Johtajien työhyvinvointi vaakalaudalla Tutkimustulokset osoittavat , että työuupumus on kasvanut merkittävästi myös johtotehtävissä . Johtajien työssä ilmenevä uupumus on kolminkertaistunut pandemiaa edeltäneestä ajasta , ja samalla heidän toiveikkuutensa oman työnsä tulevaisuudesta on heikentynyt . Tämä on erityisen huolestuttava suuntaus , sillä johtajien työhyvinvointi vaikuttaa suoraan koko organisaation ilmapiiriin ja menestykseen .
Johtamistyö on muuttunut viime vuosina merkittävästi , mikä on lisännyt sen kuormittavuutta . Johtajille on tarjottava riittävästi tukea ja resursseja , jotta he voivat selviytyä uusista haasteista . Tämä tuki voi tarkoittaa esimerkiksi esimiestyön kehittämistä , koulutusta tai työhyvinvointia tukevien verkostojen luomista . Henkilöstöammattilaisten rooli korostuu tässä , sillä heidän tehtävänään on tunnistaa riskit ja tukea johtajia heidän työssään .
Ennaltaehkäisyn merkitys Työuupumuksen ehkäisy alkaa siitä , että työpaikalla tunnistetaan uupumukseen johtavat tekijät ja pyritään systemaattisesti vähentämään niitä . Keskeisiä tekijöitä uupumuksen ennaltaehkäisyssä ovat työn hallinnan lisääminen , työkuormituksen tasapainottaminen ja sosiaalisen tuen vahvistaminen .
Työn hallinnan lisääminen tarkoittaa työntekijän mahdollisuutta vaikuttaa omaan työhönsä ja sen sisältöön . Työntekijät , jotka kokevat hallitsevansa työnsä ja pystyvänsä tekemään päätöksiä työnsä suhteen , kokevat vähemmän stressiä ja ovat vähemmän alttiita työuupumukselle .
Työkuormituksen tasapainottaminen on olennaista uupumuksen ehkäisyssä . Työterveyslaitoksen tutkimuksessa nousi esiin erityisesti kohtuuttoman työkuormituksen yhteys pitkiin sairauslomiin . Henkilöstöammattilaisten tehtävänä on varmistaa , että työtehtäviä ja resursseja jaetaan oikeudenmukaisesti , eikä yksittäisiä työntekijöitä kuormiteta liikaa .
Sosiaalisen tuen merkitys työssä on korostunut erityisesti etätyön yleistymisen myötä . Työntekijöiden kokema yksinäisyys on kasvanut , erityisesti niillä , jotka tekevät suurimman osan työajastaan etänä . Yksinäisyys ja puutteellinen vuorovaikutus työpaikalla voivat lisätä työuupumuksen riskiä . Työpaikoilla tulisi aktiivisesti edistää sosiaalista kanssakäymistä ja mahdollistaa kohtaamisia niin fyysisesti kuin virtuaalisesti . Tämä luo työyhteisöön yhteenkuuluvuuden tunnetta ja vähentää yksinäisyyden kokemusta .
12 HR viesti 4 / 2024