Palstalla yhteistyökumppanimme tuottamaa materiaalia .
Marja-Liisa Manka FT , YTM Työhyvinvoinnin johtamisen dosentti Tampereen yliopisto www . docendum . fi
Marja-Liisa Manka , FT , YTM , on toiminut mm . työhyvinvoinnin professorina ja edelleen dosenttina ja yrittäjänä . Viimeisimmät tietokirjat Työhyvinvointi ( 2023 ) Marjut Mankan kanssa , Elämänilon jäljillä ( 2022 , äänikirjana 2023 ) ja artikkeli Work Goes Happyn Paremman työelämän voimavarat -teoksessa ( 2022 ).
ÄLÄ VALITA , VAIKUTA
Iso ruuvi kiristää kaikkia työntekijöitä : työuupumuksen riskiryhmään kuuluu noin joka neljäs Työterveyslaitoksen seurantatutkimukseen vastanneesta . Siis 625 000 : tta työntekijää , jos osuus suhteutetaan työllisten määrään . Pohdin kirjoituksessani , miten ruuvia saisi löysemmälle .
Uupumuksen partaalla olevien määrä musertaa , vaikkei tilanne ole uusi . Jo parikymmentä vuotta työ on rasittanut henkisesti yhtä paljon ( Työolobarometri ). Yllättävästi fyysinenkään kuormitus ei ole lainkaan helpottanut .
Stressin kokeminen on Suomessa yleisempää kuin EUmaissa . Euroopan työturvallisuus- ja terveysvirasto selvitti pandemian jälkeisen stressin määrää ja syitä , joita sai esittää useampiakin . Yli puolet mainitsi kovan aikapaineen ja kuormituksen . Meillä muista maista poiketen korostuivat myös huono tiedonkulku ja yhteistyö ( 41 %). Lisäksi vaikutusmahdollisuuksien puute , häirintä asiakkaiden taholta sekä työpaikkakiusaaminen mainittiin .
Miksemme ole onnistuneet tämän paremmin työhyvinvoinnin edistämisessä ? Onko lähestymistapamme ollut väärä ?
Huomaa valo , niin jaksat paremmin pimeyttäkin ” Olemme selvinneet omista sodistamme , mittavasta energiakriisistä ja laman kausista . Nykyistä kovempienkin koettelemusten jälkeen olemme aina rakentaneet yhdessä entistä parempaa ”, totesi presidentti Sauli Niinistö uudenvuodenpuheessaan .
Ongelmana eivät voi nytkään olla poikkeukselliset olot tai muutokset , vaan se , että yritämme selvitä niistä aikansa eläneillä ajattelu- ja toimintatavoilla .
Niinistön toiveikkuudelle on realistinen perusta : Suomi on hyvinvointivaltio ja maailman onnellisin maa jo kuudetta kertaa peräkkäin . Noin 80 prosenttia meistä on tyytyväisiä elämäänsä . Työllisyysasteemme on noussut voimakkaasti
48 HR viesti 4 / 2023