KUVA : FENNIA
” Mediassa on ylläpidetty harhakuvaa eläkeratkaisuista ylimmän johdon palkitsemisissa käytettävänä ekstrajärjestelynä , mutta nykypäivänä tämä ei enää pidä paikkaansa . Koko henkilöstölle tarjottavat eläkeratkaisut ovat jo arkipäivää ”, kertoo Fennian henkivakuutusasiakkuuksien johtaja Kari Wilén . mintaympäristön muuttuessa palkitseminenkin kaipaa tarkastelua .
” Keskeistä on selvittää , ketkä ovat uuden strategian tai tavoitteiden kannalta avainhenkilöitä , joilla on suurin vaikutus strategian toteuttamiseen . Myös palkitsemisen kriteereitä on tarkennettava muutosten myötä . Järjestelmä ei toimi , jos tavoitteiden saavuttaminen on mahdotonta tai toisaalta liian helppoa ”, Tyyskä sanoo .
Lyhyellä aikavälillä vuoden kestoiset tulospalkkio-ohjelmat voidaan suunnitella esimerkiksi siten , että osa tulospalkkiosta perustuu yhtiön tulokseen ja osa avainhenkilön johtaman yksikön suoriutumiseen tai henkilökohtaiseen suoritukseen . Pitkän aikavälin kannusteilla pyritään sitomaan avainhenkilöiden intressit yrityksen omistajien intresseihin .
” Kun järjestelmä on tehty , kannattaa seurata onko järjestelmällä haluttuja vaikutuksia . Toimivatko avainhenkilöt siten , kuin kannustinjärjestelmää suunnitellessa ajateltiin ? Palkittavilta itseltään voi myös aika ajoin kysyä mitä palkitsemisen muotoja he arvostavat eniten ja painottaa järjestelmää vastausten perusteella ”, sanoo Tyyskä .
Mikäli palkitsemis- ja kannustinjärjestelmällä tähdätään avainhenkilöiden sitouttamiseen , hyvänä mittarina on tarkastella , miten pitkään avainhenkilöt työskentelevät yrityksessä ja onko palkitseminen vaikuttanut heidän motivaatioonsa .
Reilu ja avoin palkitseminen parantaa tyytyväisyyttä EU-parlamentissa hyväksytty palkka-avoimuusdirektiivi tuo läpinäkyvyyttä palkkauksen perusteisiin ja edistää samapalkkaisuusperiaatetta eri sukupuolten välillä . Kannustinjärjestelmiin direktiivi ei tuo muutoksia , mutta kannusteissakin läpinäkyvyyden parantamista kannattaa pohtia .
Nuoremmat työntekijäsukupolvet ovat tottuneet avoimeen kommunikaatioon ja keskustelevat keskenään palkkauksesta ja kannustimista . Keskustelukulttuurin muutos tuo paineita aiempaa läpinäkyvämmille kannustinjärjestelmille .
” Mielestäni avoin ja läpinäkyvä palkitsemisjärjestelmä on tehokkain . Tällöin henkilö tietää , millä perusteella häntä ja muita palkitaan . Tämä lisää reiluuden ja oikeudenmukaisuuden kokemusta ”, Tyyskä sanoo .
Työelämän muutosten myötä yrityksellä voi olla palkattujen työntekijöiden lisäksi laaja kumppaniverkosto , joka työskentelee erilaisten sopimusten ja järjestelyjen kautta .
” Sopimustyypistä riippumatta palkitsemista ja suorituksen johtamisjärjestelmää kannattaa yhtenäistää , jotta työntekijät työskentelevät saumattomasti yrityksen strategian toteutumisen eteen . Hyvästä suorituksesta palkitseminen on molemminpuolinen voitto .”
Vapaaehtoinen eläkevakuutus on joustava palkitsemisen muoto Rekrytointi- ja perehdyttämisprosessit vievät aikaa ja ovat hintavia , joten hyvien tekijöiden sitouttaminen helpottaa yrityksen tavoitteiden saavuttamista . Sitouttamisen merkitys korostuu osaajapulasta kärsivillä aloilla sekä silloin , kun yritys haluaa pitää kiinni menestyksen kannalta keskeisistä osaajista .
” Avainhenkilöiden ja koko henkilöstön sitouttamisessa hyvä johtaminen , työilmapiiri ja työnantajamielikuva sekä mielekkäät työtehtävät ja urakehitysmahdollisuudet ovat keskeisiä . Liiketoimintastrategiaan nivottu henkilöstön palkitseminen toimii sitouttamisen tukena ”, sanoo Fennian henkivakuutusasiakkuuksien johtaja Kari Wilén .
Kannustinjärjestelmät palvelevat parhaimmillaan molempiin suuntiin : kannustimet motivoivat työntekijää parempaan työsuoritukseen , joka samalla auttaa yritystä saavuttamaan tavoitteensa .
Lyhyellä aikavälillä yleisimpiä kannustimia ovat rahabonukset . Pitkällä aikavälillä palkitsemiseen ja kannustamiseen on tarjolla erilaisia motivoinnin ja sitouttamisen vaihto ehtoja kuten vapaaehtoiset eläkeratkaisut , yrityksen osakkeet tai optiot , palkkio- ja henkilöstörahastot ja muut sijoitusratkaisut .
Eläkevakuutus tuo turvaa työuran päätyttyä Lakisääteisen eläkejärjestelmän taloudellisesta kestävyydestä keskustellaan paljon julkisuudessa . Eri ikäluokkia edustavat työntekijät tiedostavat eläkejärjestelmään liittyvät haasteet , ja eläkeajan ansainnan parantaminen kiinnostaa nykypäivänä jo kolmekymppisiä .
4 / 2023 HR viesti 39