” Kyllä suomalaisilla työpaikoilla on etenkin tiukassa paikassa sellaista ’ nyt ei luovuteta ’ -henkeä, jossa kaikki tekevät täysillä töitä yhteisen päämäärän eteen ”, Kallio uskoo , mutta myöntää , että sisu-supervoimalla on kääntöpuolensa : motivoitunut työntekijä voi painaa pitkää päivää satakymppi lasissa vain aikansa , sitten tarvitaan rytminvaihdos .
” Jonkun tietyn projektin voi vetää täysillä tunteja laskematta , mutta ei siitä voi tehdä yleistä toimintamallia ilman , että ihminen menee rikki .” Näitä työelämän sankarivainajia meillä on jo tarpeeksi , joten jarrua on opittava käyttämään , vaikka väkisin .
” Lyhytkestoinen paine on yleensä hyvä asia työelämässä , mutta pitkäkestoinen paine on kestämätön juttu ”, hän summaa .
Työ ilman rajoja Kallio onkin puhunut paljon ” työn rajattomuudesta ”, etenkin nykyisin yleisen tietotyön kohdalla , jossa älypuhelimet surraavat viestejä edestakaisin oli sitten joulu tai juhannus . Kallio tietää tapauksia , joissa esimiehet kyllä puhuvat vapaa-ajan rauhoittamisesta ja palautumisen tärkeydestä , mutta laittavat sitten alaisilleen sähköposteja pikkutunneilla . Työntekijän täytyy olla vahvaluontoinen , jos antaa pomon odottaa aamuun – etenkin jos tiimissä on muita , jotka aina kiirehtivät vastaamaan , viattomasti omaa joustavuuttaan ja tehokkuuttaan samalla alleviivaten .
” Jos mielessä pyörivät vain työasiat , niin me olemme huonoja vanhempia ja huonoja puolisoita ja lopulta myös huonoja työntekijöitä taas aamulla , jos emme onnistu suojelemaan riittävää palautumista ”, hän kiteyttää .
Kallio kertoo esimerkin yrityksestä , jossa oli viimein ryhdytty pohtimaan , että näyttääkö se asiakkaalle päin kovin ammattimaiselta , jos sähköposti on tullut klo 2.30 aamulla . Tällöin nimittäin herkästi syntyy vaikutelma , että joku toinen asiakas nappaa ne paremman tuottavuuden tunnit klo 8 – 16 , ja ” samoilla silmillä ” ja viimeisillä voimilla tehdyt yöduunit tehdäänkin sitten B-luokan asiakkaille .
” Pohdinta oli sinänsä ihan hyvää , mutta johtopäätös väärä : yritys mietti , että tehdään vaan yötöitä , mutta lähetetään asiakkaalle sähköpostia vasta aamulla ”, Kallio naurahtaa .
Muista vetää rajat Miten sitten päästään eroon joka paikkaan tihkuvasta extratyöstä ? Kallio haluaa vastuuttaa sekä yksilöä että yritystä : ensinnäkin työntekijän itsensä on opittava rauhoittamaan oma arki siten , että illalla ei enää vilkuilla työasioita minkään kokoiselta ruudulta . Työnantajan taas on luotava rauhoittumi-
”
Ihmisillä voi tänä päivänä olla tosi kovia vaatimuksia itselleen .
16 HR viesti 3 – 4 / 2018