HR viesti 3+4/2017 | Page 16

Kaikessa inhimillisessä tekemisessä tarvitaan tasapainoa .

Salainen sihteeri Ihmisellä on puolellaan uskomattoman tehokas ” neiti Näpsä ” eli uni . Kun nukumme , pääkopan ykkössihteeri aloittaa hommat : kaikki päivän aikana tullut uusi tieto pitää siirtää pitkäkestoisen muistin puolelle . Työssä pitää valikoida , mitä siirretään ja mitä ei – ja urakka kestää monta tuntia .
Mutta koska ihmiset eivät ole tietokoneita , täytyy aivosihteerin kantaa huolta myös tunneosastosta . Arkipäivän aikana tunteet ovat saattaneet heilahtaa punaiselle sinänsä ihan pientenkin juttujen takia – stressaava aamuruuhka , kollegan poikkipuolinen sana , kryptinen Wilma-viesti koulusta … Etenkin ketjuun laitettuna nämä ” mustat helmet ” ovat varsin vahingollisia . Uni armahtaa : tunteet asettuvat uomiinsa ja voimme päästää irti .
” Uni on aivoille iso työkalu , koska kaikki päivän muistikuvat ja tunteet järjestellään yöllä . Jos unesta tingitään , masennusoireet yleistyvät ”, summaa Huotilainen .
Kovien kysymysten äärelle Huotilainen ryhtyi tekemään aivotutkimusta 1990-luvulla ja on nähnyt tieteenalan murroksen . Teoreettis-teknisestä puurtamisesta on päästy koko ajan kirkkaammille vesille , kysymään niitä kovia kysymyksiä , jotka muokkaavat ihmisten todellista arkea . Samalla Huotilainen on ilahtunut huomatessaan , että yritykset ovat alkaneet kiinnostua neurotieteistä ja kehittää mm . aivoystävällistä työtä ja brain foodia – tutkija mainitsee Reaktorin ja Fazerin esimerkkeinä yrityksistä , jotka ovat edelläkävijöitä tällä saralla .
Niille , jotka ovat vielä kiinni vanhassa , yhden muotin ( ja nuotin !) nimeen vannovassa maailmassa , Huotilainen povaa vaikeuksia . Kun työntekijöiden aivoja kuormitetaan liikaa , he eivät enää pysty antamaan parastaan – tuutissa on niin paljon ruuhkaa , että ” henkilökohtainen käyttöjärjestelmä ” alkaa pätkiä .
” Tehokkuusruuvin ainainen kiristäminen vaikuttaa helposti negatiivisella tavalla tuottavuuteen . Ja kun työpaikalla on kireät tunnelmat , porukka alkaa katsella uusia työpaikkoja ”, Huotilainen toteaa ja lisää , että etenkin nuoret ovat herkkiä aistimaan työpaikon viboja – ja nostamaan kytkintä , mikäli meno ei miellytä .
” Toivoisinkin että yritysten johdolla olisi uskallusta miettiä uusia keinoja , joilla ihmisten hyvinvointia voitaisiin parantaa .”
Yksinkertainen kaava Se ” viisasten kivi ” on tavallaan hiukan antikliimaksi : ihminen
16 HR viesti 3 – 4 / 2017