HR viesti 3/2024 | Page 50

DAISY TULI TALOON

TEKSTI : HENNA TANHUANPÄÄ KUVAT : PIONEERI PRODUCTION
Ohjelmistorobotiikka yleistyy myös HR-työssä . Samoin kuin ihmistyöntekijän myös ohjelmistorobotin tuleminen osaksi tiimiä edellyttää selkeää ja merkityksellistä tehtävänkuvaa , toimivaa työympäristöä sekä perehdyttämistä niin tehtävään kuin työyhteisöön .
Kuka on Daisy ? Daisy on ohjelmistorobotti , joka työskentelee Hämeen ammattikorkeakoulun ( HAMK ) henkilöstöpalveluissa . Daisyn ensimmäinen tehtäväkokonaisuus sai alkunsa vuonna 2019 , jolloin ryhmä HAMKin tietojenkäsittelyn opiskelijoita rakensi ohjelmistorobotin laatimaan uusille työntekijöille työsopimuksia . Aluksi ohjelmistorobotin tehtävänkuvan tavoitteena oli ainoastaan vähentää henkilöstöpalveluissa työskentelevien koordinaattoreiden rutiininomaista tallennustyötä . Daisyn tehtävänkuva olikin lähinnä korvata puuttunut integraatio kahden tietojärjestelmän välillä .
Kun Daisy oli saanut perusoppinsa työsopimustietojen siirtoon , alkoivat haasteet . Aluksi Daisy oli hyvin muutosherkkä . Hän ei sietänyt muutoksia eri tietojärjestelmien käyttöliittymissä . Hänet oli opetettu toimimaan visuaalisesti , ja kun eräänä ystävänpäivänä rekrytointitietojärjestelmätoimittaja asetti sydämen ohjelmiston kirjautumiskenttään , ei Daisy enää osannut toimia ja lopetti työt siihen paikkaan . Pandemia-ajan etätyö oli myös Daisylle ylitsepääsemätöntä , koska hän oli erittäin tarkka tietosuojastaan . Vuonna 2020 Daisy lomautettiin odottamaan uusia työtehtäviä sekä teknologiakehityksen mahdollistamaa joustavampaa työasennetta .
Daisyn tavoitteena on antaa uudelle työntekijälle hyvä työhöntulokokemus Daisyn uusi alku koitti viimein vuoden 2023 alussa . Kehitysprojekti käynnistettiin uudestaan , mukana projektissa ohjelmistotalo , joka huolehti Daisyn osaamisen kehittämisestä . Tällä kertaa Daisyn tehtävänkuvan tarkoitukseksi asetettiin vahvempi osallistuminen uuden työntekijän työhön tulovaiheeseen .
Uuden työntekijän työhöntulovaihe käynnistyy , kun rekrytointivaihe päättyy henkilön valintaan . Työhöntulovaihe käynnistää henkilöstöpalveluissa monia erillisiä pieniä työvaiheita liittyen henkilötietojen saantiin , aikaisempaan työkokemuksen todistamiseen , työsopimuksen sisältöön , sopimuksen allekirjoittamiseen , työntekijän perehdytyksen käynnistämiseen sekä viestintään niin uuden työntekijän kuin esihenkilön suuntaan . Nämä työvaiheet voivat tapahtua yhtäaikaisesti tai toisistaan riippuen . Meillä HAMKissa näistä eri työvaiheista vastasivat eri tiimit tai henkilöt . Osan tehtävistä hoitivat eri henkilöt henkilöstöpalveluissa . Osasta taas vastasi rekrytoivan yksikön esihenkilö tai hänen valtuuttamansa henkilö . Näin ollen , uuden työntekijän työhöntulokokemukseen vaikutti moni toimija sen hetkisen työkuormansa ja fiiliksensä mukaan .
50 HR viesti 3 / 2024