HR viesti 3/2024 | Page 13

opetella uutta ja hyväksyä tilanne , että ensi viikolla työkalu toimii eri tavoin kuin edellisellä .
Ovatko HR-henkilöt valmiita ottamaan vastaan uuden roolinsa ? Haluavatko HR-työntekijät tai ylipäätänsä ihmiset tietotyön työelämässä ottaa uusia rooleja vastaan ohjeistamisen , johtamisen ja kehitystyön puolesta ? Jos tekoäly tekee perinteiset rutiininomaiset työt , niin ihmisille pitääkin tulla uusia rooleja . Ne ketkä eivät mukaudu uuteen tapaan tehdä töitä , tippuvat pikkuhiljaa pois työelämästä . Sama edistysaskel kulkee yhteisöohjautuvuuden kanssa . Perinteistä käskevää ja alistavaa johtamista toteuttavat eivät ole enää vahvoilla , eikä heitä haluta mukaan työelämään tai sen kehitykseen .
Tämä tarkoittaa sitä , että pitää kehittää uusia taitoja ja valmiuksia , jotka liittyvät muun muassa ihmisten johtamiseen , muutosvastarinnan käsittelyyn , innovointiin , luovuuteen ja ongelmanratkaisuun . HR-työntekijöiden pitää myös säilyttää inhimillinen ote ja ymmärtää , että tekoäly ei korvaa ihmistä , vaan toimii apuvälineenä ja kumppanina . HR-työntekijöiden pitää osoittaa empatiaa , luottamusta ja tukea työntekijöille , jotka saattavat kokea ahdistusta , epävarmuutta tai pelkoa tekoälyn edessä – samalla itse mahdollisesti kokien näitä samoja tunteita . Toisaalta paras ohjaaja on se , joka oli viisi minuuttia samassa tilanteessa kuin ohjattava .
Mihin olemme menossa ? Ei ole selkeää suuntaa , selkeitä ohjeita tai varmuutta , että tekoäly antaisi kaksi kertaa peräkkäin saman vastauksen . Ei ole mitään varmuutta , milloin työnkalut päivittyvät seuraavan kerran ja toimiiko kaikki kuten ennen . Työkalujen kehittyminen on hyvin liitoksissa yhteisöohjautuvuuden ja jaetun johtajuuden kehittymiseen , jossa siirrytään hyvin tarkoin säännellystä mallista vapaaseen malliin . Vapaampi malli aiheuttaa sen , että koetaan kaiken olevan aina vähän kesken . Hyvänä puolena on , että oppimalla promptaamaan eli ohjeistamaan tekoälyä , voidaan epäselvistä tilanteista saada selkeät hyvin helposti .
Johtamismallit kehittyvät , koska informaatioteknologia sallii useamman ihmisen vaikuttaa yleiseen mielipiteeseen ja päätökseen . Tekoälyn avulla voidaan parsia yhteen suuriakin tietomääriä ja analysoida sanallisia tuloksia , kun aiemmin tähän vaadittiin paljon ihmistyötunteja . Näin mahdollisestaan se , että lukemattomat ihmiset voivat vaikuttaa organisaatiossa päätöksentekoon ja vahvistaa ihmisten kokemukseen siitä , että he voivat vaikuttaa omaan työhönsä .
Tekoäly tarjoaa paljon pistemäisiä ratkaisuja yksittäisiin tehtäviin , joissa parsitaan tietoa yhteen nopeasti . Kuitenkin jokaisen organisaation pitää itse miettiä , mihin haluavat olla menossa tämän uudenlaisen työkalun avulla . Vaikka tekoälysovellusten kehittäjät tekevät meille valmiita työkaluja , eivät ne määrittele miten organisaatio valjastaa tekoälyn voimat . Tästä näkökulmasta ei tekoäly vie ihmisten töitä sen enempää kuin Office ohjelmat tullessaan . Excel ei syrjäyttänyt kirjanpitäjiä , ei tekoälykään syrjäytä HR-henkilöstöä . n
3 / 2024 HR viesti 13