HR viesti 3/2024 | Page 11

Tekoäly on tietokoneen kyky suorittaa tehtäviä , jotka vaativat yleensä ihmisen älykkyyttä , kuten päättelyä , oppimista , ymmärtämistä ja luovuutta . Tekoäly voi auttaa HR-työntekijöitä monissa työvaiheissa , kuten rekrytoinnissa , koulutuksessa , palkitsemisessa , työhyvinvoinnissa ja kehittämisessä . Tekoäly voi esimerkiksi analysoida suuria määriä dataa , tunnistaa kandidaattien sopivuutta , suositella koulutuksia ja urapolkuja , antaa palautetta ja tunnistaa työntekijöiden tarpeita ja mielialoja .
Tekoäly ei korvaa HR-työntekijää , vaan muuttaa hänen rooliaan ja tehtäviään . Tekoäly vapauttaa HR-työntekijän rutiininomaisista ja aikaa vievistä tehtävistä , kuten CV : den läpikäynnistä . HR-työntekijälle jää enemmän aikaa keskittyä strategisiin ja ihmisläheisiin tehtäviin , kuten työntekijäkokemuksen parantamiseen , työyhteisön rakentamiseen ja johtamisen tukemiseen . Tekoäly myös mahdollistaa HR-työntekijän työn tehostamisen , sillä hän voi hyödyntää tekoälyn tuottamaa tietoa ja analyysiä päätöksenteossa , suunnittelussa ja seurannassa .
Miten tekoälyä voi hyödyntää HR-työssä ? Tekoälyä voi hyödyntää HR-työssä monin eri tavoin , riippuen työtehtävästä ja tavoitteesta . Tässä on muutamia esimerkkejä siitä , miten tekoälyä voi käyttää erilaisissa tilanteissa :
• Rekrytointi : Tekoäly voi auttaa HR-työntekijää löytämään sopivia kandidaatteja työpaikkailmoituksiin vastaamalla , seulomaan hakemuksia ja CV : itä , tekemään esikarsintaa ja haastatteluja , arvioimaan kandidaattien soveltuvuutta ja motivaatiota , ja ehdottamaan parhaita valintoja .

Tekoäly ei korvaa
HR-työntekijää , vaan muuttaa hänen rooliaan ja tehtäviään .
• Koulutus : Tekoäly voi auttaa HR-työntekijää suunnittelemaan ja toteuttamaan koulutuksia , jotka ovat räätälöityjä työntekijöiden tarpeiden , taitojen ja oppimistyylien mukaan . Jos työntekijät pitävät osaamistaan yllä HR-järjestelmässä , tekoäly voi käydä läpi osaamisten muuttumisia ja ehdottaa suunnitelman päivittämistä HR-työntekijälle . Tekoäly voi myös seurata ja arvioida koulutusten vaikuttavuutta , antaa palautetta ja neuvoja , ja suositella lisäkoulutuksia sekä kehittymismahdollisuuksia .
• Palkitseminen : Tekoäly voi auttaa HR-työntekijää määrittelemään ja toteuttamaan oikeudenmukaisia , kannustavia ja motivoivia palkitsemisjärjestelmiä , jotka perustuvat työntekijöiden suoritukseen , tavoitteisiin ja arvoihin . Tekoäly voi myös auttaa HR-työntekijää tunnistamaan ja palkitsemaan työntekijöiden saavutuksia , osaamista ja potentiaalia . Avaimena on oppia kirjaamaan tieto HR-järjestelmään ja antaa tekoälyn käyttöön , ilman pääsyä ajantasaiseen tietoon tekoäly tekee vain arvailuja .
• Työhyvinvointi : Tekoäly voi auttaa HR-työntekijää edistämään ja ylläpitämään työntekijöiden hyvinvointia , ter veyttä ja turvallisuutta . Tekoäly voi esimerkiksi seurata ja analysoida työntekijöiden stressitasoja , mielialoja ja tyytyväisyyttä , antaa vinkkejä ja neuvoja , ja ehdottaa toimenpiteitä ja tukipalveluita . Tekoäly voi myös ehdottaa miten näitä asioita mitataan ja mistä löytyy sopivia sovelluksia näiden mittaamiseen .
• Tietopankki : Usein HR-työntyöntekijät kysyvät apua erilaisissa sosiaalisen median ryhmissä . Mikäli tekoälyllä on pääsy näihin ryhmiin , voi se helposti koostaa vastauksia edellisten vastausten pohjalta ja luoda vaikka FAQ-sivuston tai tietopankin , jota käytetään rinnakkain sosiaalisen median ryhmien avulla . HR-työntekijät voivat korjata tekoälyn vastauksia ja tekoäly voi kysyä apua ihmisiltä , jos ei osaa vastata johonkin kysymykseen .
3 / 2024 HR viesti 11