johtamisen ammattilainen . Vahva johtaja ei suinkaan väitä tietävänsä kaikkea , vaan mahdollistaa tiiminsä oppimisen ja ammatillisen kasvamisen .
Työ on inhimillistynyt . Työelämältä ja johtamiselta odotetaankin sekä fyysistä että psyykkistä hyvinvointikeskeisyyttä , lupaa puhua ammatillisista haaveista , epävarmuuksia ja odotuksista – myös ammattiahdistuksesta . Pidetään luonnollisena sitä , että työpaikkaa vaihdetaan entistä useammin ja se sovitetaan osaksi kokonaista elämäntilannetta .
Ammattiahdistus normalisoituu “ Työpaikoilla ei tulisi hätkähtää puhetta ammattiahdistuksesta vaan ruokkia sen ansiosta syntyvää oppimista ja kehittymistä . Näin saataisiin ilmiö normalisoitua ja siihen sisältyvä kehittymisen potentiaali hyödynnettyä ”, korostaa Tuomikoski . Organisaatiot ja työntekijät kehittyvät rinta rinnan , joten ammatillisesta epävarmuudesta syntyvä kasvu on lopulta molempien etu .
Kuten työelämän muutkin ilmiöt , myös ammattiahdistus on normaalia tässä ajassa . Tämänhetkinen määritelmä kuvastaa ajan kuvaa , mutta se toki kehittyy suhteessa muihin syntyviin trendeihin ja muutoksiin . Ammattiahdistuksen ei tulisi olla kahtia jakava vaan yhdistävä voima , sillä se koskettaa meitä kaikkia . n
KUVA : BASAM BOOKS OY
3 / 2023 HR viesti 21