HR viesti 3/2022 | Page 43

KUVA : PEXELS
Työnteon ja resurssoinnin mallit moninaistuvat , mihin on muutoksen sitkeimmänkin vastustajan taivuttava . Pelkkä ilmiön tunnistaminen ei kuitenkaan riitä , erityisesti jos haluaa onnistua osaajakisassa ja tätä kautta liiketoiminnassa . Avaimet onnistumiseen löytyvät uteliaisuudesta tutkia vaihtoehtoja , rohkeudesta kokeilla sekä kyvystä luoda merkityksellisyyttä . Sitoutumista ruokitaan luomalla yhteiset motivoivat tavoitteet – monipuolisen ja joustavan resurssoinnin toimiessa kasvun , kehityksen ja tehokkuuden mahdollistajana .
Freelance-työ , hybridityö , puskurityö , jaetun työn malli , monikanavainen työ , konsultointi , kevytyrittäjyys , keikkatyö tai alustatyö eivät ole enää työnteon tai resurssoinnin epätyypillisiä muotoja vaan olennainen osa kanavavalikoimaa . Kansainvälisen trendin mukaan noin 20 – 40 % suomalaistenkin yritysten työvoimasta tulee olemaan ulkoista . Osa näistä niin kutsutuista epätyypillisistä työsuhteista on ollut olemassa jo pitkään , nyt niitä kuitenkin sanoitetaan ja formalisoidaan näkyvämmin esimerkiksi lainsäädännössä .
Vaikka suurin osa suomalaisista työskentelee edelleen palkkasuhteessa 100 % työajalla , muut tekemisen mallit ovat vahvasti yleistymässä . Tästä kertoo esimerkiksi kevytyrittäjien jatkuvasti kasvava suosio : 2021 lopussa Uusi työ ry : n jäsenyrityksiin oli rekisteröitynyt lähes 217 000 kevytyrittäjää , kun se 2020 oli noin 150 000 . Kantarin tutkimuksen mukaan 82 % heistä on tyytyväisiä elämäntilanteeseensa .
Kasvualusta on nyt hedelmällinen Monimuotoisuudella on ollut viime vuosina hedelmällinen kasvualusta , sillä sen kysyntä ja tarjonta ovat olleet samanaikaisia . Sen kasvua on vauhdittanut koronan mahdollistama paikkariippumaton työ , Ukrainan sodan markkinoille luoma taloudellinen epävarmuus sekä useiden alojen kasvanut osaajapula . Muutoksista on syntynyt paljon myös tilapäistarpeita . Työmarkkinassa tarvitaankin nyt todellista joustoa molemmin puolin , mihin tarpeeseen vastaavat hyvin sivutoimiset , osa-aikaiset ja tilapäiset työnteon mallit sekä erilaiset osaajapoolit .
Edellä mainitut yksittäiset syyt eivät ole kuitenkaan aiheuttaneet muutosta tyhjiössä vaan siihen liittyy myös sukupolvien välinen yleinen kulttuurimuutos . “ Uudet sukupolvet eivät etsi eläkevirkoja tai pysyvyyttä , vaan arvojen kohtaamista , merkityksellisyyttä , kulttuurista yhteensopivuutta ja kehitysmahdollisuuksia . Haetaan valinnanmahdollisuuksia ja hallinnan tunnetta . Nähdään , että työ on osa ihmistä ja elämäntilannetta .
3 / 2022 HR viesti 43