TYÖPAIKAN PERHEYSTÄVÄLLISYYS ON ASENTEITA JA TEKOJA
TEKSTI : MERJA MAUKONEN
Perheystävälliset käytännöt helpottavat työn ja henkilökohtaisen elämän yhteensovittamista erilaisissa elämäntilanteissa . Väestöliiton Perheystävällinen työpaikka -ohjelma auttaa yrityksiä ja organisaatioita kehittämään perheystävällistä työpaikkakulttuuria .
Perhe on käsitteenä laventumassa , ja nykyaikaisella perheystävällisellä työpaikalla huomioidaan erilaisten perheiden tarpeet ja elämäntilanteet . Omien lasten lisäksi muun muassa iäkkäät vanhemmat , sisarukset , läheiset ystävät ja lemmikit voivat tarvita huolenpitoa .
” Työpaikan perheystävällisyys näkyy sekä asenteissa että käytännöissä . Perheystävällisellä työpaikalla jokainen työntekijä saa tukea ja joustoja yksityiselämän vaihtelevissa tilanteissa ”, kuvailee Väestöliiton ohjelmapäällikkö Anna Kokko .
Perheystävällisyys pohjautuu lakeihin , toimialakohtaisiin työehtosopimuksiin ja työpaikan omiin ohjeistuksiin . Kirjallisiin ohjeisiin sisällytetään työpaikan käytännöt erilaisissa tilanteissa . Ohjeiden avulla samassa tilanteessa olevia työntekijöitä kohdellaan yhdenvertaisesti ja tasapuolisesti .
” Perheystävällisessä organisaatiossa työntekijät tulevat kuulluiksi ja uskaltavat ottaa puheeksi erilaiset elämäntilanteet ilman pelkoa leimautumisesta . Työntekijöiden kohtaaminen vaatii esihenkilöiltä tietoa , osaamista , tarkkoja tuntosarvia ja tilannetajua ”, sanoo Kokko .
Työaikajoustot , etätyömahdollisuus ja muut perheystävälliset käytännöt ovat nykypäivänä rekrytointivaltti sekä keino sitouttaa henkilöstöä . Työn ja muun elämän sujuva yhteen-
KUVA : UNSPLASH
22 HR viesti 3 / 2022