ILMOITUS
MIELENTERVEYDEN VAHVISTAMINEN TYÖPAIKALLA KAIPAA UUSIA TAPOJA JA HYVÄÄ YHTEISTYÖTÄ
TEKSTI : SARI NUIKKI JA SAIJA KOSKENSALMI , MIELI SUOMEN MIELENTERVEYS RY , TYÖELÄMÄN MIELENTERVEYS -YKSIKKÖ KUVA : TYÖTERVEYSLAITOS
Mielenterveysperustaiset sairauspoissaolot ovat lisääntyneet . Kelan mukaan mielenterveyden häiriöistä johtuvat sairauspäivärahakaudet ovat yleistyneet kaikissa ikäryhmissä , naisilla jonkin verran enemmän kuin miehillä . 16 – 34-vuotiaiden mielenterveysperusteiset sairauspäivärahakaudet ovat yleistyneet lähes yhtäjaksoisesti jo yli 15 vuoden ajan . Taustalla on monenlaisia tekijöitä , tärkeimpänä ehkä työelämän kiihtyvä muutos ja uudet työntekemisen tavat , jotka haastavat mieltä .
Sujuvan , mielenterveyttä tukevan työterveysyhteistyön osa-alueet syntyivät yhteistyön toimintamallia rakentavan hankkeen työpajassa .
Painopiste edistävään mielenterveystyöhön Työelämän muuttuessa työterveysyhteistyön painopistettä on syytä siirtää enemmän ennaltaehkäisevään ja edistävään suuntaan . Mielenterveyden tuki työpaikalla -toimintamalli työterveysyhteistyöhön -hankkeessa luodaan uudenlaisia toimintatapoja mielenterveyden edistämiseen . Näitä on kehitetty yhdessä 25 työpaikka- ja työterveyshuoltoparin kanssa .
Hankkeen alun nykytilan kartoitus osoitti , että monin osin toimijoilla on erilainen käsitys työterveysyhteistyön laadusta . Työpaikat arvioivat yhteistyön laatua mielenterveysasioissa huomattavasti kriittisemmin . Työterveyshuollot ovat tehneet valtavasti kehitystyötä tuotteistaakseen palveluita . Kadotetaanko jotain olennaista yhteistyöstä , jos toimintasuunnitelmat alkavat muistuttaa palveluluetteloilta ? Miten voisi paremmin yhdistää räätälöinnin ja ajatuksella tuotetut palvelut , jotta asiakasorganisaatiolla säilyy kokemus , että juuri heidän tilanteensa ja tarpeensa on huomioitu yhteistyössä ?
Työterveysyhteistyö on edelleen usein riskilähtöistä ja korjaavaa . Muuan muassa lyhytpsykoterapiaa on lisätty työterveyssopimuksiin ja työkyvyn johtamisen malleja on kehitetty . Mielenterveyden tuki -hankkeessa on tullut selväksi , että yksilöiden työkyvyn tukemisen rinnalla työyhteisöjen ja esihenkilöiden tuki täytyy nostaa keskiöön .
Hyvä yhteistyö perustuu monipuoliseen tietoon Eräs työpaikkatyöterveyspari uudisti toimintasuunnitelman teon prosessin . Se tehtiin liiketoiminnan , HR : n ja työterveyshuollon kanssa työpajamaisesti työpaikan tarpeista käsin . Työ pajoissa hyödynnettiin laajasti sekä työterveyshuollon ja työpaikan dataa että molempien osapuolten havaintoja ja hiljaista tietoa . Kun yhteistyön tavoite on asetettu dialogissa , tulee toimintasuunnitelmasta aidosti yhteinen dokumentti , joka ohjaa toimintaa ja tuottaa mielen hyvinvointia .
Nuorten jaksaminen työelämässä mietityttää Osassa hankkeen työpaikoista oltiin huolissaan nuorten mielenterveydestä ja haluttiin yhteistyössä työterveyshuollon kanssa edistää nuorten mielen hyvinvointia . Eräässä työpaikassa etsittiin keinoja osallistavasti nuorten kanssa . Syntyi käytännöllisiä arjen ideoita nuorten käyttämiä kanavia ja tapoja hyödyntäen muun muassa unen ja työelämätaitojen vahvistamiseen . Toisessa työterveyshuolto ja työnantaja kiinnittivät huomiota toimialalla yleiseen ylisuorittamiseen ja vaativuuteen mielen hyvinvoinnin riskinä . Yhdessä luotiin askeleita armollisemman näkökulman vahvistamiseen . Nuoret alalle tulevat perehdytetään jatkossa siihen , että kasin suoritus riittää . Työterveyspsykologi rakensi yhdessä henkilöstöhallinnon kanssa perehdytysohjelman liiallisen vaativuuden riskeistä ja riittävän hyvästä tavoiteasetannasta .
Työpaikat voivat käyttää mielenterveystyönsä pohjana Hyvän mielen työpaikka -merkkiä . Hakuprosessi ohjaa tarkastelemaan myös työterveysyhteistyön elementtejä . Mielenterveys osaaminen on arjen asioita , joihin voidaan vaikuttaa ! n
Lisätietoja : www . ttl . fi , www . hyvanmielentyopaikka . fi
16 HR viesti 3 / 2022