HR viesti 2/2025 | Page 20

PANU

KONFLIKTI EI OLE ONGELMA, SEN PUUTE ON

Mitä tuntemuksia sana konflikti sinussa herättää? Aika monelle meistä kyseinen sana herättää pelkästään negatiivisen tuntemuksen; konflikti on jotain sellaista, jota pitää välttää. Arkikielessä ja ajattelussa konfliktista puhutaan ristiriidan, erimielisyyden ja jopa riidan synonyyminä. Tämän takia konfliktia pyritäänkin välttämään kaikin tavoin, niin töissä kuin kotona.
Yksittäinen konflikti voi olla tuhoava, samoin kuin toistuvatkin. Kyse ei kuitenkaan ole konfliktista itsestään, vaan siitä, miten sen käymme. Uskallan väittää, että tällä hetkellä yksi eniten suomalaisia yrityksiä keskinkertaisuuteen jumittava tekijä on rakentavien konfliktien puute, paino sanalla rakentavien.
Meidän suomalaisten usein toistama narratiivihan on, että suomalaiset ovat suoraa puhuvia ja rehellisiä dialogissaan. Joo, emme ehkä puhu pieniä emmekä tarinoi turhia, mutta kyllä nykyinen tapamme vuorovaikuttaa on vielä melkoisen kaukana oikeasti toisiamme rakentavasti haastavasta ja eteenpäin vievästä dialogista.
Organisaatiotasolla suomalaista kulttuuria määrittää mielestäni aivan liikaa konsensushalukkuus ja kompromissihakuisuus. Kuvittele esimerkiksi organisaatio, jossa ollaan pintatasolla kaikesta aina samaa mieltä. Mitä luulet, kuinka hyvin tekeminen sellaisessa organisaatiossa kehittyy?
Tai organisaatio, jossa pomon mielipidettä ei uskalleta koskaan haastaa? Tai organisaatio, jossa pieleen menneen projektin post mortemissa ei uskalleta sanoa, että vituiks meni? Tai sellainen, jossa alisuoriutumiseen ei uskalleta puuttua?
Nämä esimerkit eivät ole menestyvän organisaation tai hyvän yrityskulttuurin ominaispiirteitä. Eivät, vaikka ne tehtäisiin hyvää tarkoittaen, pomon tai työntekijöiden pahaa mieltä välttäen. Edellä kuvatut ominaisuudet ovat harhaisen ja taantuvan organisaation tunnusmerkkejä.
Miten siis välttää hymistelyn ja konsensuksen kulttuuri? Rakentamalla kulttuuri, jossa konflikti-sanasta riisutaan sen negatiivinen konnotaatio ja jossa rakentavista konflikteista on tullut osa yrityksen arkea eikä vain ärripurri-Penaan liitetty anomalia.
Rakentavalla konfliktilla tarkoitan tilannetta, jossa halutaan ja uskalletaan tuoda esiin eriäviä näkökantoja, joiden annetaan törmätä toisiinsa rakentavassa hengessä. Rakentavan konfliktin tarkoituksena on löytää paras mahdollinen ratkaisu käsillä olevaan tilanteeseen, ongelmaan tai haasteeseen. Rakentava konflikti vie tiimiä ja organisaatiota eteenpäin ja yhdistää.
Patrick Lencioni nostaa konfliktin puutteen yhdeksi viidestä tiimin toimintahäiriöstä. Lencionilla toimintahäiriöt lähte-
20 HR viesti 2 / 2025