ILMOITUS
MAINOSPUHETTA VAI MITATTAVIA TULOKSIA ? LAITOIMME PYÖRÄEDUN TESTIIN
TEKSTI : TEEMU HEILIÖ , MATIAS JÄRVINEN KUVA : AINO MALKAMÄKI
” Työsuhdepyöräetu lisää työntekijöiden hyvinvointia ja vähentää sairaspoissaoloja ” väittävät eduntarjoajat . Onko pyöräetu oikeasti ratkaisu työhyvinvoinnin ongelmiin vai vain markkinointipuhetta ? Sukelsimme syvemmälle ja annoimme sekä pyöräedun käyttäjien että HR-päättäjien kertoa totuuden .
Kysymys 1 : Miten työsuhdepyöräetu lisää työntekijän liikuntaa ja edistää terveyttä ? Kysyimme työsuhdepyörän käyttäjiltä , onko etu muuttanut heidän arkeaan ja hyvinvointiaan . Tulokset ovat selkeitä :
• 80 % pyöräilee 4 – 7 kertaa viikossa . Keskimäärin vastaajat pyöräilevät viikossa 91,2 km .
• 71 % kokee fyysisen tai henkisen kuntonsa kohentuneen .
• 80 % pyörän hankkineista kertoo pyöräilevänsä enemmän kuin aiemmin .
Tulosten pohjalta käy ilmi , että pyöräetu saa työntekijät liikkumaan ja tuo liikunnan osaksi arkea .
Kysymys 2 : Miten yritykset kokevat pyöräedun vaikutukset ? Olimme yhteydessä yritysten HR-päättäjiin , jotka ovat nähneet pyöräedun vaikutukset käytännössä . Kokemukset olivat pääosin myönteisiä ja toivat esiin useita hyötyjä . Etua käyttävät työntekijät pyöräilevät paljon . Pyöräedun myötä myös työhyvinvoinnin ja jaksamisen nähdään parantuneen .
Arvioiden mukaan sairaspoissaolot ovat laskeneet noin 5 – 7 %. HR-päättäjät totesivat , että pyöräilevien työntekijöiden yleinen kunto ja jaksaminen ovat selkeästi hyvällä tasolla .
Sairauspoissaoloihin vaikuttavat luonnollisesti monet eri tekijät , mutta säännöllisellä liikunnan lisäämisellä on tähän varmasti myönteinen vaikutus .
Miksi pyöräetu toimii ? Talous ja psykologia selittävät Pyöräedun suosiota selittää kaksi tekijää : taloudellinen houkuttelevuus ja liikunnan terveyshyödyt .
• 91 % vastaajista ei olisi harkinnutkaan vastaavan hintaluokan pyörän hankintaa ilman etua .
• 53 % kertoo pyöräilevänsä lähes kaikki työmatkansa .
Pysyykö pyöräetu liikkeessä vai jääkö se trendiksi ? Vastausten perusteella pyöräedun vaikutukset ovat selkeitä : se saa työntekijät liikkeelle sekä edistää työyhteisön hyvinvointia ja terveyttä . Vaikka edun vaikutuksesta sairaspoissaoloihin ei ole vielä pitkäaikaista dataa , HR-johtajien havaintojen mukaan pyöräilevien työntekijöiden hyvinvointi ja aktiivisuus ovat parantuneet .
Jotta pyöräetu ei jää vain lyhytaikaiseksi trendiksi , yritysten on tuettava työntekijöiden rutiinien rakentamista . Vasta silloin pyöräily muuttuu pysyväksi osaksi työelämää – hyvinvoinnin ja tuottavuuden apupyöriksi .
Kysely toteutettiin joulukuussa 2024 . Otanta 2178 ( työntekijää ja työnantajaa )
Kyselyn toteutti työsuhdepyöräedun palveluntarjoaja Etufillari Oy
Lue lisää tutkimuksesta
https :// www . etufillari . com / pyorailytutkimus
10 HR viesti 1 / 2025