HR viesti 1/2023 | Page 28

KUVA : DUUNITORI / ALTTI HEINILÄ
Duunitorin rekrytointimarkkinoinnin asiantuntija Liljaana Lähteenkorva sanoo , että hyvän hakijakokemuksen ansiosta myös työhön valittu henkilö aloittaa uuden työnsä ja perehdytyksen erityisen hyvällä fiiliksellä ja motivoituneena .
Työnhakijakokemus on suuressa roolissa työnantajamielikuvan muodostamisessa sekä rekrytointien sujuvuudessa . Millaista hakijakokemusta tämän päivän hakijat arvostavat ja mitä organisaatio voi tehdä hakijakokemuksen parantamiseksi ?
” Unelmien työnhakukokemukseen kuuluvat avoimuus ja keskusteleva ote . Viestintä on oikea-aikaista , avointa ja kaksisuuntaista ja myös hakijalla on mahdollisuus kommentoida , kysyä ja antaa palautetta ”, sanoo Duunitorin rekrytointimarkkinoinnin asiantuntija Liljaana Lähteenkorva .
” Myönteiseen työnhakijakokemukseen kuuluu hakijoiden kohtaaminen henkilökohtaisella tasolla . Tavoitteena tulisi olla , että jokainen hakija tuntee itsensä huomatuksi ja saa palautetta . Valinnan perustelussa rehellisyys ja avoimuus ovat tärkeitä ”, jatkaa Duunitorin rekrytoinnin asiantuntija Lotta Viljamaa .
Rekrytointeihin osallistuu hakijoita , jotka eivät tule valituiksi , mutta voisivat olla potentiaalisia työntekijöitä seuraavissa avautuvissa hauissa . Myönteisen kokemuksen ansiosta hakijat hakevat uusiin organisaatiossa avautuviin paikkoihin ja saattavat suositella kyseistä työpaikkaa myös muille alan osaajille .
” Hyvän hakijakokemuksen ansiosta myös työhön valittu henkilö aloittaa uuden työnsä ja perehdytyksen erityisen hyvällä fiiliksellä ja motivoituneena ”, lisää Lähteenkorva .

Työnhakukokemus on abstrakti ja laaja aihe .
Hyvään rekrytointiin on varattava riittävästi resursseja . Liian tiukasti resursoidussa rekrytoinnissa voimavarat riittävät juuri ja juuri huolehtimaan jatkoon valituista , jolloin hylättyjen hakijoiden kokemus rekrytoinnista voi muodostua kielteiseksi .
Tutkimuksella tietoa työnhausta Duunitori Oy toteutti viime vuonna yhteistyössä Taloustutkimus Oy : n kanssa kyselytutkimuksen Työnhaku Suomessa – kansallinen rekrytointitutkimus 2022 . Tutkimuksessa pureuduttiin työikäisten suomalaisten kokemuksiin työnhausta .
Tutkimuksen mukaan rekrytoinnissa tärkeimpinä pidetään hyvää perehdytysprosessia uudessa työssä aloitettaessa ja aktiivista viestintää rekrytointiprosessin etenemisestä .
Eniten ongelmia tai turhautumista on rekrytointiin liittyen koettu työnhakujärjestelmien tai ‐lomakkeiden osalta . Moni on myös kokenut ongelmia tai turhautumista viestinnässä palk-
28 HR viesti 1 / 2023