POLKU PAREMPAAN TYÖELÄMÄÄN
TEKSTI: SAMI J. ANTEROINEN KUVA: ESA AHDEVAARA / GSS LUCKY-DESIGN
Tekemätön työ maksaa suomalaisille yrityksille vuosittain arviolta 4,3 miljardia euroa – ja työkyvyttömyyseläkkeellä on tällä hetkellä yli 180 000 suomalaista. Työkyvyttömyyden torjumisessa voidaan kuitenkin tehdä todellinen läpimurto, uskovat Terveystalo ja Varma.
Varman asiakkuuksista vastaava varatoimitusjohtaja Ville-Veikko Laukkanen vasemmalla ja Terveystalon toimitusjohtaja Yrjö Närhinen näkevät, että avainasemassa suomalaisessa yrityskentässä on – nyt ja tulevaisuudessa – henkilöstön osaaminen ja organisaation suorituskyky sekä kyky oppia ja mukautua muuttuviin tilanteisiin.
Terveystalon ja Varman yhteisille yritysasiakkaille suunnattu uusi Polku-palvelu tuo tekemättömän työn kustannukset näkyviksi yritysten johdolle. Palvelun avulla yrityksissä voidaan johtaa henkilöstötuottavuutta ja työkykyriskejä entistä tehokkaammin. Polku-palvelusta saa sekä lähes reaaliaikaista tietoa henkilöstön työkyvyn tilasta että taaksepäin katsovaa koontitietoa linjauspäätösten tueksi.
Varman asiakkuuksista vastaava varatoimitusjohtaja Ville- Veikko Laukkanen toteaa, että Polku-palvelusta odotetaan vahvaa selkärankaa HR-johtamiseen.
” Kun yrityksissä on tiukkaa, työkykyjohtamisen kautta saavutetut säästöt kiinnostavat”, hän tietää. Uusi Polku-konsepti on kehitetty yhteistyössä kymmenien Varman ja Terveystalon yritysasiakkaiden kanssa.
” Tutkimusten mukaan polku työkyvyttömyyteen syntyy pidemmän ajan kuluessa. Oireita tulevasta esiintyy jo 7 – 10 vuotta ennen lopullista työkyvyttömyyttä”, Närhinen toteaa ja lisää, että ennaltaehkäiseviin toimiin on saatava uutta ryhtiä, mikäli asiaan todella halutaan muutos.
Terveystalon ja Varman kuningasideana on rakentaa ikään kuin käänteinen polku, joka vie ihmiset reunalta pois ja tiukasti takaisin työelämän sykkeeseen. Konseptissa Terveystalo vastaa asiakkaan työterveydestä ja tuo palveluun tietoa työterveyden näkökulmasta. Terveystalon tietolähteinä ovat modernit työkykyjohtamisen työkalut Kustannusanalyysi ja Sirius HR. Varma puolestaan vastaa asiakkaan työeläkevakuuttamisesta ja tuottaa Polku-palveluun tietoa Työkykyjohtamisen tietopalvelusta.
Heikot signaalit haltuun Terveystalon toimitusjohtaja Yrjö Närhinen huomauttaa, että vanha” teollinen malli” ei enää päde, kun työn rytmit irtoavat ajasta ja paikasta. Nyt kysymys kuuluu, miten tiedolla johdetaan parhaalla mahdollisella tavalla – ja työkykyjohtaminen on tässä kriittinen elementti.
Kaikki tieto samassa paikassa Närhinen ja Laukkanen puhuvat” lennonjohtotornista”, jonka avulla kokonaisuutta hallitaan. Polku-palvelun näkymässä yhdistetään työterveyden ja työeläkeyhtiön tuottamaa tietoa uudella tavalla – tavalla, joka vie asiakasyritysten tuloksellisen työkykyjohtamisen uudelle tasolle Suomessa.
22 HR viesti 1 / 2017