tiosta, jotka ravisuttavat paitsi Finnairia, myös koko HR-toiminnan kenttää. Hakakari ennustaa, että työhyvinvointi tulee nousemaan tapetille entistä vahvemmin, mutta vähän eri kulmasta.
” Esimerkiksi meidän johtamiskoulutuksissa yksi osio on aina itsensä johtaminen.”
Turnauskestävyys koetuksella Hakakarin mukaan itseään on opittava” manageraamaan” niin pomon kuin asiantuntijankin, jotta päivästä eivät loput tunnit ja tankista bensa.
” Jos unohtaa liikunnan ja riittävän unen, jäljet ovat karuja”, Hakakari pohtii. Hänen mukaansa on jo aikaa sitten tultu sen pisteen ohi, jossa nämä tällaiset murheet olivat vain työterveydenhoidon heiniä.” Työntekijän jaksaminen on koko organisaation asia.” Hakakarin mukaan kiihdytysvaiheessa on helppo unohtaa rajansa, olipa sitten kyse yksilöstä tai yrityksestä. Hymyssä suin jaksaa paremmin kuin itkua vääntäen, mutta vain aikansa.
” Se on selvää, että uusi uuvuttaa. Ihmisten täytyy oppia asettamaan rajoja ja kuuntelemaan itseään, jotta ei aja itseään ihan piippuun.
Dynaamista dialogia Ja jos joku uupuu, täytyy organisaatiossa olla valmiuksia keskustella ja toimia asioiden parantamiseksi.” Tärkeä kysymys kuuluu, onko yrityksessä oikeasti vuoropuhelua? Kaikki lähtee luottamuksen rakentamisesta – eikä näistä teemoista voi koskaan puhua liikaa.”
Dialogi kansainvälisessä työympäristössä tarjoaa omat haasteensa. Finnairin palkkalistoilla on väkeä tusinasta eri maasta ja 500 työntekijää työskentelee ulkoyksiköissä eli Suomen rajojen ulkopuolella. Työkielenä on suomi ja englanti.
Monikulttuurisessa työympäristössä keskeisin juttu on kuitenkin se, että saman talon väkeä ollaan ja ensisijaisesti finnairilaisia, oli asemapaikka sitten missä tahansa.
” Tässä palataan taas yrityskulttuurin merkitykseen – millainen se on, ja sitouttaako se ihmisiä tarpeeksi vahvasti.” n
”
Työntekijän jaksaminen on koko organisaation asia.
20 HR viesti 1 / 2017