2025 ◼ Voorjaar 15
De werkgever kan vervolgens proberen het werknemers deel op de werknemer te verhalen, maar dat is in de praktijk meestal niet haalbaar. De werkgever draait in dat geval dus op voor de volledige premie.
Als sprake is van een verzekerde pensioenregeling bij een verzekeraar, kan dit risico ook spelen. De meeste verzekeringsovereenkomsten tussen werkgevers en verzekeraars bevatten een verplichting om alle werknemers aan te melden. Op die grond kan ook een verzekeraar eisen dat de betreffende werknemer alsnog wordt aangemeld en de achterstallige premies worden voldaan. De verzekeraar loopt hier overigens geen risico, want het principe‘ geen premie, wel recht’ geldt niet voor verzekeraars. Zonder premies is de werknemer dus niet gedekt voor zijn pensioen. Dat betekent overigens niet alleen dat de werknemer geen pensioen opbouwt, maar ook dat
als de werknemer overlijdt, zijn nabestaanden geen recht hebben op een nabestaanden- of wezenpensioen. En bij arbeidsongeschiktheid van de werknemer zal er doorgaans ook geen aanspraak gemaakt kunnen worden op een aanvullend arbeidsongeschiktheidspensioen.
Hoe verder? Veel bedrijven richten zich vooral op de fiscale risico’ s voor de toekomst, maar vergeten de risico’ s voor het verleden op het gebied van arbeidsrecht en het pensioenrecht, als schijnzelfstandigen, verzekeraars of pensioenfondsen zich actiever gaan opstellen. Die omvang en dat risico kan veel groter zijn.
Er kan nog steeds met echte zelfstandigen worden gewerkt. Daarom is het goed om alle arbeidsrelaties met zzp’ ers tegen het licht te houden, de risico’ s inzichtelijk te maken en deze waar mogelijk te beperken. ◼
Werk je met zzp’ ers en wil je hier een keer over sparren? Neem dan gerust contact met ons op.
Meer informatie juridisch: Latifa Laassib 0180 49 68 00 l. laassib @ hoekenblok. nl
Meer informatie fiscaal: Albert de Jager 0184 49 68 00 a. de. jager @ hoekenblok. nl