2019 ◼ Voorjaar 25
Monitoring van internetgebruik moet in beginsel anoniem en / of steekproefsgewijs gebeuren . Pas als wangedrag boven tafel komt , is het toegestaan uit te zoeken wie daarvoor verantwoordelijk is . Ten slotte dient u zich altijd en vooraf aan een controle af te vragen of het door u vastgestelde doel niet met een minder vergaand middel kan worden bereikt . Kortom , het monitoren van het internetgedrag van uw medewerkers hoort zorgvuldig en met enige terughoudendheid plaats te vinden .
Bedrijfsinfo naar privé-email In de meeste arbeidsovereenkomsten staat een geheimhoudingsbeding opgenomen met een boete , dus u denkt de boete op te kunnen gaan eisen bij uw ( ex- ) werknemer , toch ? Nee dus : laatst heeft een rechter bepaald dat alleen het versturen naar het privéadres geen schending van de geheimhouding betekent . Pas als u in de arbeidsovereenkomst of een protocol hebt omschreven dat het versturen van bedrijfsinformatie naar privé niet mag , dan pas kunt u de boete claimen .
Dus toch maar even uw overeenkomsten laten scannen door onze medewerkers ?
De e-mailbox bij ziekte Hoe om te gaan met de e-mailbox van een zieke medewerker ? U wilt als vanzelfsprekend dat ( belangrijke ) zaken , te allen tijde door kunnen lopen . Ook als er iemand uitvalt . U mag de e-mailbox van een zieke medewerker bekijken . Echter , ook hierbij staat zorgvuldigheid voorop . Het moet ten eerste om zakelijke e-mail gaan . Vaak is dit onderscheid wel te maken . Werk nemers kunnen immers zelf onderscheid aanbrengen tussen privémails en zakelijke mail . Bijvoorbeeld door het aanmaken van aparte mappen of het toevoegen van het woord ‘ persoonlijk ’ in de onderwerpregel . Leg dit dus goed vast in uw internetprotocol . ■
Maarten Tissink 0184 49 68 00 m . tissink @ hoekenblok . nl