24
Hoek en Blok ◼ Schrift
Privacy !?! En de werkgever dan ?
Werknemers die vanaf hun werkplek privémails versturen , dubieuze websites bezoeken of bedrijfsinformatie naar het privé-mailadres mailen . Het zijn zaken die binnen vrijwel iedere organisatie spelen . Binnen Hoek en Blok houdt een team van HRM- specialisten zich bezig met dergelijke vraagstukken , maar ook met het opstellen van internetprotocollen , gedragsregels , privacy- verklaringen en gebruikersovereenkomsten voor een smartphone . Belangrijk , want de lijn tussen het belang van de werkgever en het recht op privacy van de werknemer is vaak dun .
Uit rechtspraak blijkt dat het recht op privacy van uw medewerkers ook geldt op de werkvloer . Medewerkers moeten tot op zekere hoogte privérelaties met anderen kunnen onderhouden . U kunt als werkgever het persoonlijke sociale leven van uw collega ’ s niet tot nul reduceren . Dat betekent overigens niet dat u als werkgever geen voorschriften kunt maken of maatregelen kunt treffen . Vanzelfsprekend moet dit wel zorgvuldig gebeuren .
Monitoren internetgebruik Allereerst is het aan te bevelen om uw collega ’ s vóóraf te informeren over wat toegestaan is en wat niet , dát controle mogelijk is en op welke manier dat gebeurt . Dit kan bijvoorbeeld door het vastleggen van gedragsregels ten aanzien van internetgebruik of het opstellen van een internetprotocol . Maar , dan nog kunt u niet ongelimiteerd en geheel vrijblijvend monitoren .
Voordat u als werkgever start met enige controle , moet u het legitiem doel bepalen waarvoor deze controle noodzakelijk is . En op welke manier die mag gebeuren . Een gerechtvaardigd doel kan bijvoorbeeld zijn : de beveiliging van uw systeem en netwerk ( werknemers kunnen immers virussen of spyware downloaden die gevoelige bedrijfsinformatie in gevaar brengt ), het beschermen van bedrijfsgeheimen of het verminderen van kosten en tijdsverlies . Van het doel hangt vervolgens weer af hoe omvangrijk de controle mag zijn . Hier geldt namelijk het vereiste van proportionaliteit .