4 Hoek en Blok ◼ Schrift
Verplicht open spreekuur bedrijfsarts
De nieuwe Arbowet komt eraan
Per 1 juli dit jaar gaat de Arbowet op de schop . Niet dat alles helemaal anders wordt , maar er zijn toch wel weer een paar belangrijke wijzigingen die relevant zijn voor ondernemers en medewerkers .
De aanpassingen aan de Arbeidsomstandighedenwet zitten deze keer vooral op het vlak van preventie en op de naleving van de zaken die in de wet geregeld worden . Zo bent u voortaan verplicht een overeenkomst met een arbodienstverlener te hebben , waarin precies beschreven staat hoe die arbodienst de voor u als werkgever verplichte taken gaat uitvoeren . De Inspectie SZW zal gaan handhaven op de aanwezigheid van dit basiscontract .
Melding beroepsziekten
Daarnaast wordt de bedrijfsarts min of meer verplicht om vanaf 1 juli gevallen van beroepsziekten in uw bedrijf te melden aan het Nederlands Centrum voor Beroepsziekten . Vooralsnog staat op het niet-melden nog geen sanctie , maar als uit de evaluatie in 2020 blijkt dat er geen verbetering zit in het melden van dit soort ziekten , dan wordt daarvoor een bestuurlijke boete ingevoerd .
Besparen met spreekuur
Op het vlak van preventie is één van de meest in het oog springende punten , dat het reeds verplichte open spreekuur voor medewerkers bij een bedrijfsarts , vanaf 1 juli duidelijk opgenomen moet zijn in het contract .
“ Daarmee wil de wetgever meer bekendheid onder werknemers creëren voor dit instrument ,” aldus Arja Verwaal , manager VerzuimPreventPlus . “ Veel werkgevers die bij ons klant zijn , bieden dit spreekuur al actief aan omdat ze overtuigd zijn van de meerwaarde ,” aldus Arja Verwaal , manager VerzuimPrevent- Plus . “ Voor anderen is deze wetswijziging een mooie gelegenheid om uiteindelijk langere uitval te voorkomen . Met het spreekuur is dan wel een bescheiden investering gemoeid , maar het kan juist ook heel veel kosten besparen . Bedrijven in Nederland moeten namelijk twaalf jaar meebetalen aan ( ex- ) medewerkers die arbeidsongeschikt zijn . De eerste twee jaar van ziekte en daarna nog eens tien jaar via de Werkhervattingskas . Als je dat weet te voorkomen met een laagdrempelig spreekuur bij de bedrijfsarts , ben je eigenlijk spekkoper .” Wat vanaf 1 juli ook verandert , is dat bedrijfsartsen het recht krijgen om werkplekken te bezoeken , naar aanleiding van gesprekken tijdens dat spreekuur . Ook krijgen medewerkers , onder voorwaarden , het recht op een second opinion . Verwaal : “ Als je dit niet goed vastlegt en communiceert , kunnen medewerkers voor zo ’ n tweede consult bij elke willekeurige bedrijfsarts aankloppen . Belangrijk is dan ook om dat vooraf goed te regelen .” ■