blockchain tabanlı ürünler ve hizmetler açısından olumlu sonuç vermeye başlaması, gerekli durumlarda hukuki düzenlemelerde yapılacak değişikliklerin hız kazanmasıyla bu teknolojinin pratik uygulamalarının katlanarak büyüdüğünü görmeye devam edeceğiz.
GIDA GÜVENLİĞİNDE TEKNOLOJİ KULLANIMI
X-RAY DENETİMİ ÖNERİSİ
Son yıllarda gıda sektöründe hızla artan zararlı kimyasal madde ve yüksek doz ilaç kullanımı, kanserden kalp hastalıklarına kadar birçok hastalığı tetiklemekte ve tüketicinin sağlığını riske atmakta. Maalesef sahip oluğumuz gıda analizi teknolojileri, hızlı sonuç vermemekte ve bu da hileli gıda üreticilerinin denetimini zorlaştırmaktadır. Bu sağlıksız durumun önüne geçebilmek ve dürüst gıda üreticilerinin tercih edilmesini sağlamak adına, hızla sonuç verecek, ayrıca güvenirlilik düzeyi yüksek gıda analiz yöntemlerine ihtiyaç duyulmaktadır.
Günümüzde gıda kontrolü yapılırken, yabancı madde ve metal varlığını tespit eden çeşitli dedektör sistemleri bulunmakta. Ancak, bilinçsizce yapılan yüksek doz ilaçlamayı veya ürünün raf ömrünü uzatmak adına eklenmiş sağlığa zararlı kimyasalların varlığını, hızla ayırt edebilecek bir teknoloji bulunmamaktadır. Bu durum için atılabilecek adımlardan biri ise, yabancı madde veya metal varlığını algılayan x- ray cihazları gibi, yine yüksek doz ilaçlama veya zararlı kimyasal varlığını tespit edebilecek x ray cihazları olabilir. Ancak dikkat edilmesi gereken hususlardan biri ise, bu cihazlar yapılırken gıdayı radyoaktif dalgalardan koruyabilmek olmalıdır. Belki de bunun için ses dalgalarından veya maddenin frekansından faydalanılabilir. Örneğin sağlık sektöründe kullanılan ilaçlı MR teknolojisi. Normal şartlar altında mr, radyoaktif dalgalar ile değil, ses dalgaları yolu ile doku ve organların durumunu bilgisayar ortamında görmemizi sağlar. İlaçlı mr da ise damar yolundan verilen bazı kimyasallar, ses dalgalarına değişikliğe sebep olduğu için, doku ve organların bilgisayar ortamına daha ayrıntılı belirmesini sağlar. Aynı teknolojiyi gıda sektörü için düşünecek olursak, belli dozajlardan fazla uygulanan ilaçların veya kimyasalların, ses dalgaları sayesinde varlığını tespit edebiliriz. Bu durum gıda denetiminde hem zaman tasarrufu sağlar hem de sağlığa zararlı gıda üretiminden caydırıcı bir rol oynayabilir.
34